Ferenc pápa a leendő szentszéki diplomatáknak: Ösztönözzétek a párbeszédet!

Ferenc pápa a leendő szentszéki diplomatáknak: Ösztönözzétek a párbeszédet!

A Pápai Egyházi Akadémia harmincöt hallgatóját június 7-én, pénteken audiencián fogadta Ferenc pápa. Megújította buzdítását, hogy „a Szentszék jövőbeli diplomatáit képezzék az Isten népéhez való közelségre”.

A Pápai Egyházi Akadémia több mint három évszázada képzi a Szentszék diplomatáit. Az intézményben tanuló papokat az akadémia elnöke, Salvatore Pennacchio érsek, az ökonómus és tanulmányi prefektus, Gabriel Viola prelátus, valamint a spirituális elöljáró, Orlando Torres jezsuita kísérte el az audienciára.

Az elnök bemutatva a közösséget külön kiemelte azt a tizennégy hallgatót, akik akadémiai képzésüket befejezve a következő hónapokban készülnek a missziós évükre. A pápa, miután meghallgatta, hogy kinek hol lesz az állomáshelye, emlékeztetett arra a kérésére, amelyet négy évvel ezelőtt az akadémia akkori elnökéhez, Joseph Marino érsekhez intézett:

Ez amellett, hogy pásztorként újjáéleszti a szívüket, erőteljes ellenszere lesz a spirituális világiasságnak, amelynek a diplomáciai szolgálat kiteheti őket. Ferenc pápa ezután azt tanácsolta minden hallgatónak, különösen a missziós évre távozóknak, hogy vigyék magukkal, olvassák és elmélkedjenek elődje, VI. Pál Evangelii nuntiandi kezdetű apostoli buzdításáról, amely ma is aktuális.

A beszélgetés során a hallgatók kérdésére válaszolva Ferenc pápa elmondta, hogy mik a jellemzői az őt képviselni hivatott diplomatának a helyi egyházakban és a nemzetek családjában: a találkozó elején leírt közelség mellett

Hírdetés

Az érintett témák közül nem hiányozhatott a „darabokban vívott világháború”, amelyet Európában is megtapasztalunk. A pápa emlékeztetett számos apostoli nuncius konfliktusövezetekben végzett munkájára, akik a ösztönözik a párbeszédet az érintett felek között, és védelmezik a háború által sújtottakat. Az ezt követő kérdések nyomán a Szentatya azokról a készségekről beszélt, amelyeket a leendő pápai diplomatáknak a római képzés során el kell sajátítaniuk.

Végül Jézus Szentséges Szíve ünnepére utalva, a Szentatya arra buzdította a Pápai Egyházi Akadémia hallgatóit, hogy legyenek olyan papok, akik mindent megbocsátanak a kiengesztelődés szentségében hozzájuk forduló híveknek, hogy a jövőben apostoli nunciusokként irgalmas pásztorok legyenek.

Miután a pápa kérte a résztvevőktől, hogy emlékezzenek meg róla imáikban, a találkozót a jelenlévők egyenkénti megáldásával és köszöntésével zárta – számolt be az audienciáról a L’Osservatore Romano vatikáni napilap.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »