„Békesség nektek!” – Matteo Zuppi bíboros a Szentföldre zarándokolt

„Békesség nektek!” – Matteo Zuppi bíboros a Szentföldre zarándokolt

Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) elnöke jelenleg a Szentföldön van, ahol a június 13. és 16. között Békesség nektek! címmel megszervezett békezarándoklatot vezeti. Részt vesz a zarándoklaton Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka, valamint számos szervezet és lelkiségi mozgalom 160 képviselője a bolognai főegyházmegyéből.

A zarándoklaton képviselteti magát például a Pax Christi Italia mozgalom, a Piccola Famiglia dell’Annunziata egyesület, a Famiglie della Visitazione egyesület, az Il Portico della Pace szervezet – mely a béke előmozdítására és a konfliktusok befejezésésre összpontosít, többek között imádságokat és rendezvényeket szervezve a béke érdekében –, továbbá az 1968-ban alakult Associazione Papa Giovanni XXIII, az AGESCI olasz cserkészszövetség, a Fokoláre Mozgalom, a Sant’Egidio közösség, az Acli Bologna laikus keresztény szervezet és Azione Cattolica (Actio Catholica) Bologna keresztény szervezet.

A zarándokok fogadása után Pizzaballa pátriárka szentmisét mutatott be a Getszemáni-kertben lévő Nemzetek templomában (latin nevén Basilica Agoniae Domini, az Úr haldoklása bazilika), amelyen Francesco Patton szentföldi ferences kusztos is részt vett. A szentmise után a csoport a jeruzsálemi Szent Megváltó-társszékesegyházba ment, ahol ünnepélyes második vesperást tartottak Páduai Szent Antal, a Szentföldi Ferences Kusztódia védőszentjének tiszteletére. Ezután a Hamász által október 7-e óta Gázában fogva tartott izraeli túszok néhány hozzátartozójával találkoztak.

14-én a jeruzsálemi Szent Sír-templomban tartottak szentmisét, majd átutaztak Betlehembe.

„A zarándoklatot Pizzaballa pátriárkával kezdtük, akivel szorosabb közösségben vagyunk – magyarázta Matteo Zuppi bíboros. –

Az erőszak befejezése fontos lépés a béke felé vezető úton.”

Hírdetés

A CEI elnökének szavait a Jeruzsálemben találkozó újságírók egy csoportjának is megismételte: „Ez olyasmi – mondta Zuppi bíboros az utazásra utalva –, amiről mindig is álmodtunk, mióta erőszak sújtja a Szentföldet. Szeretnénk kifejezni, hogy közel vagyunk – nem elég ezt távolról mondani vagy egy kis üzenettel elintézni…

Pierbattista Pizzaballa pátriárka a sajtó megjelent képviselőin keresztül nyilvánosan köszönetet kívánt mondani Matteo Zuppinak, „mert egy olyan időszakban, amikor mindenki fél ide eljönni, sikerült megszerveznie egy 160 fős csoportot, akik eljöttek egy zarándoklatra, hogy szolidaritást vállaljanak nemcsak a keresztényekkel, hanem a Szentföld, Izrael és Palesztina minden népével. Remélem, hogy ezt a gesztust mások is megismétlik, mert szükségünk van a zarándokok jelenlétére, akik megnyugvást hoznak annyi munka nélkül maradt családnak, és az életet is visszahozzák.”

Pizzaballa bíboros számára „világos, hogy a béke nem fog beköszönteni ebben a pillanatban… Idejönni azért, hogy bizalmat, közelséget és együttérzést nyújtsanak – erre van most szükségünk. Megmutatja nekünk, hogy számíthatunk más barátokra is. Hálásak vagyunk.”

Ezt a hálát Adolfo Tito Yllana érsek, Izrael Állam apostoli nunciusa és Jeruzsálem apostoli delegátusa is kifejezte. A vatikáni médiának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az Olasz Püspöki Konferencia elnökének jelenléte a főegyházmegyéjéből érkezett csoporttal együtt „a szent helyek keresztény közösségével való közelségről és közösségről tesz tanúbizonyságot”. Ez azért is „nagyon fontos, mert mindenkinek megmutatja, hogy az itteni helyzet ellenére a szent helyek mindig nyitva állnak a zarándokok előtt. Ez egy olyan megerősítés, amely megszilárdítja a hitet ezen a földön.”

Fordította: Hollósi Judit

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztőségeAgenSir

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »