Fucsovics és Molčan ötszettessel kezdett az Australian Openen

Fucsovics és Molčan ötszettessel kezdett az Australian Openen

Fucsovics és Molčan ötszettessel kezdett az Australian Openen Elek Zoltán2023. 01. 16., h – 17:33

A 111. ausztrál nyílt bajnokság hétfői nyitónapján négy magyar és két szlovák teniszező is lejátszotta első mérkőzését. Hárman készülhetnek a második fordulóra, hárman pedig egyéniben befejezték a szereplésüket.

Gálfi Dalma a kínai Cseng Csin-vennel csapott össze, aki ellenállhatatlanul ütött, és sorozatban 11 gémet hozott. A 24 éves balatonfüredi teniszező csak két játékot nyert. A 29. kiemelt ázsiai hatszor is elvette Gálfi adogatását, és magabiztosan jutott tovább.

„Az elmúlt két hétben nagyon sok minden történt, ezek nem túl pozitív dolgok. Aucklandban elkaptam egy bélfertőzést, nagyon legyengültem. Adelaide-ben is ezért kellett feladnom a meccsemet, mert nem tudtam végigjátszani, nem voltam olyan fizikális állapotban. Itt Melbourne-ben már tudtam edzeni, de két napja bemelegítéskor volt egy rossz mozdulatom, és becsípődött a hátam. Az elmúlt két nap arról szólt, hogy ezt rendbe tudjuk hozni, ez hellyel-közzel sikerült, de nem voltam százszázalékos állapotban” – nyilatkozta a Magyar Teniszszövetség hivatalos Facebook-oldalán a világranglistán 88. helyen álló magyar játékos.

Bondár Anna az első körben a román Ana Bogdannal (63.) csapott össze. A nyitójátszmában a világranglista 81. helyén álló magyar teniszező kétszer is elvette Bogdan adogatását, miközben sikeresen hárított négy bréklabdát, és 34 perc alatt szettelőnybe került. A folytatásban Bondár 2:0-ra vezetett, de a 30 éves román összeszedte magát, és sorozatban hat gémet hozva kiegyenlített. Az utolsó felvonásban 3:2 után egymás után három brék következett, majd a magyar játékos hozta a szerváját, és 5:3-ra elhúzott. Innen már nem volt visszaút Bogdan számára, a 25 éves Bondár a mérkőzés utolsó hét labdamenetéből hatot nyerve, 2 óra alatt győzött.

„Ez egy mérföldkő számomra, ez volt az első főtáblás győzelmem a Grand Slam-tornákon. Jól kezdtem, magabiztosan tudtam játszani, de a második szettben hullámzóvá vált a teljesítményem. Volt egy pár perces szünet az eső miatt, amiben ő össze tudta szedni magát. Még éppen időben kapcsoltam ez után, voltam már ilyen szituációban és nem akartam, hogy ugyanaz legyen a végkimenetel, pontról pontra próbáltam játszani. A döntő játszma eléggé küzdelmesre sikerült, de nagyon örülök, hogy a végét én bírtam jobban” – értékelt Bondár, akinek a második körös ellenfele a 2017-ben Roland Garros-győztes lett Jelena Ostapenko lesz.

Hírdetés

Udvardy Panna a kolumbiai Camila Osorióval (84.) csapott össze hétfőn, és pályafutása során harmadszor sem tudta legyőzni a dél-amerikai ellenfelét. A világralista 89. helyezettje 1 óra 20 perc alatt kapott ki 6:4, 6:1-re.

„Nem tudtam úgy játszani, ahogy elterveztem, Osorio rám erőltette a stílusát. Ez már a második főtáblám itt, de így sem sikerült teljesen ellazulnom” – szomorkodott Udvardy, aki elmondta, hogy párosban sem lesz könnyű dolga, mivel új partnerével, a spanyol Bolsovával éppen a kétszeres bajnok Babos Tímeáék ellen kezdenek majd.

A szlovák női versenyzők közül Kristína Kučová (272.) lépett pályára és bár alaposan megizzasztotta ellenfelét, mindkét szettben eljutott játszmalabdáig is, de nagy csatában, közel kétórás meccsen alulmaradt az orosz Diana Snaiderrel (106.) szemben.

A férfiak egyéni versenyében Fucsovics Márton az argentin Federico Coriával (76.) szállt szembe. A 30 éves magyar az első szettben kétszer is elvesztette az adogatását, és csak egyszer tudta elvenni a dél-amerikaiét, így hátrányba került. A folytatásban Coria 3:0-ra ellépett, de a világranglista 78. helyén álló Fucsovics fordított és egyenlített. A harmadik szettben az argentin 45 perc alatt kétszer elvette a magyar adogatását és újra előnybe került. A negyedik játszma kiegyenlített játékot hozott és csak a rövidítés döntött, de végül Fucsovics tudta a maga felé billenteni a mérleg nyelvét. A döntő szett elején magyar vezetésnél a dél-amerikai teniszező ápolást kért, de így is elbukta a szerváját, nyíregyházi születésű ellenfele pedig nagyon magabiztosan adogatott, így a tizedik játékban Coria már a mérkőzésben maradásért adogatott, de nem járt sikerrel. Fucsovics Márton végül 4 óra 15 perc alatt tudott győzni. A magyar teniszező a második fordulóban a 17. kiemelt olasz Lorenzo Musettit búcsúztató dél-afrikai Lloyd Harrisszel (186.) találkozik.

A világranglista 53. helyén álló szlovák Alex Molčan az Australian Open 2014-es győztesével, Stan Wawrinkával (139.) mérte össze erejét. Az első szettben mindkét teniszező háromszor is elvesztette saját adogatását és végül csak a rövidítés döntött, a svájci javára. A második játszma elején Molčan ugyan újra elbukta szerváját, azonnal visszabrékelt és 3:2 után újra el tudta venni ellenfele adogatását, majd 40 perc alatt egyenlített. A svájci játékos ápolást kért, a bal térdével adódtak problémái, de hiába, a harmadik szett ennél is gyorsabban ért véget, a már 37 éves Wawrinka 32 perc alatt 6:1-gyel került ismét előnybe. A negyedik játsz-mában a 25 éves eperjesi teniszező hatalmasat küzdött, brékhátrányból 4:5-nél egyenlített és végül rövidítésben kiegyenlítette az állást. Három és fél óra játékot követően kezdődött a döntő szett, amelyben Wawrinka háromszor, Molčan viszont csak kétszer nem tudta hozni saját szervája után a játékot, így második meccslabdáját kihasználva a szlovák jutott tovább.

„Stan a sportág legendája, háromszoros Grand Slam-győztes. Tudtam, hogy megterhelő meccs lesz, még ha ő már nem is ugyanaz a játékos, aki nyolc évvel ezelőtt volt. Most is bármire képes. Nagyon közel voltam a vereséghez a negyedik szettben, de azt mondtam magamnak, hogy muszáj küzdenem az utolsó pillanatig. Az előző tornákon nem tudtam kihozni magamból a legtöbbet, ez most megváltozott” – nyilatkozta a Szlovák Teniszszövetségnek Molčan, akire a kanadai Félix Auger-Aliassime (7.) vár a következő fordulóban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »