FT: Szlovákia rubelszámlán keresztül fizetne az orosz gázért

FT: Szlovákia rubelszámlán keresztül fizetne az orosz gázért

A Financial Times szerint az osztrák OMV Group, amely egyike a legnagyobb orosz gázt importáló vállalatoknak, rubelszámlát fog nyitni a Gazprombank svájci fióktelepén. Vagyis, liberális narratívával élve, rubelben fog fizetni – bár ez nem fedi teljesen a valóságot. A lényeg, hogy hasonló lépésre szánta el magát Szlovákia is.

A rubelfizetés elutasítása az Oroszország elleni információs harc egyik központi eleme, rengeteg értelmezési mód látott napvilágot, egyesek – tévesen – azt állítják róla, hogy az oroszellenes szankciók hatálya alá esik, ha egy ország eleget tenne az oroszok követelésének.

A Bloomberg mai közlése szerint “10 vállalat” szánta el magát e lépés mellett. A pontosság kedvéért mi azért hozzátesszük, hogy ez a 10 vállalat 10 ország földgázdisztribúciójáért felel – a sajátos megfogalmazási módszer megint az információs háború egyik jelensége.

A Financial Times viszont már konkrét országneveket is említett. Az általa leírt négy, rubelfizetés mellett döntő ország Szlovákia, Magyarország, Németország és Ausztria.

Szlovákiában azonban teljes a kommunikációs ködösítés az ügyben. Eduard Heger szlovák kormányfő kijelentette, hogy Szlovákia csak euróban hajlandó fizetni. Karol Galek gazdasági államtitkár pedig azt hangsúlyozta, a fizetések tekintetében az EU keretében született megállapodás szerint járnak el.

Hírdetés

Egyik sem zárja ki a kvázi rubelfizetés lehetőségét. A fizetés ugyanis egy rubelszámlán zajlik. Az utalás még euróban (vagy dollárban) történik, és majd egy megbízási felhatalmazás segítségével felkérik a Gazprombankot, hogy az utalt összeg értékében azt váltsa át rubelre. A korábbiakhoz képest a gyakorlati különbség abban áll, hogy fizetésnél figyelni kell most már az euró-rubel árfolyamot is.

A politikusok ezt értelmezhetik euróban fizetésnek, rubelfizetésnek, mikor épp mit akarnak kihangsúlyozni.

Ami az Európai Unión belüli egyezséget illeti, az Európai Bizottság pénteken – első korábbi nyilatkozatának ellentmondva – kijelentette, hogy a rubelfizetés fentebb leírt módja nem jelenti a szankciók megsértését.

A rubelfizetés körüli kommunikációs káosz azért alakult ki, mert az oroszok ezzel az eszközzel akarják erősíteni a rubel helyzetét a piacon, a nyugatiak viszont a rubelfizetés elleni nyilatkozatokkal gyengítenék azt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »