Franciaországban minden templom elé rendőri erőket vezényelnek a húsvéti ünnepekre

Franciaországban minden templom elé rendőri erőket vezényelnek a húsvéti ünnepekre

Gérald Darmanin francia belügyminiszter arra kérte a prefektusokat, hogy vezényeljenek biztonsági erőket minden katolikus és protestáns templom elé a hétvégi húsvéti ünnepek idejére.

A terrorfenyegetettség nagyon magas szintje és a nemzetközi feszültségek – a gázai háború és a moszkvai merénylet – megköveteli a rendkívüli óvatosság fenntartását a húsvéti ünnepek idején – idézte az AFP francia hírügynökség a prefektusnak küldött belső miniszteri feljegyzést. Mint általában a vallási ünnepek alkalmával, a miniszter arra kérte a közigazgatási vezetőket, hogy „mozgósítsák a rendfenntartó erőket” annak érdekében, hogy „biztonsági tanácsokkal” lássák el a helyi vallási hatóságokat.

Fontos hangsúlyozni a belépők vizuális ellenőrzését a gyanús személyek kiszűrésére, illetve külön figyelmet kell fordítani a gyülekezési vagy vallási helyek közelében parkoló járművekre – írta Gérald Darmanin. A miniszter egy kézzel írott feljegyzéssel kiegészítette az utasítást azzal, hogy szervezzék meg a rendfenntartó erők „fizikai jelenlétét” minden templom előtt, különösen a pénteki és a hétvégi istentiszteletek idején. A miniszter ezt az utasítást a prefektusoknak személyesen elküldött SMS üzenetben is megerősítette.

Az év eleje óta két merénylettervet hiúsítottak meg Franciaországban.

Hírdetés

Az egyik egy katolikus vallási épület elleni „erőszakos akció” terve volt „egyértelműen dzsihadista ideológiával” – közölte a nemzeti terrorizmusellenes ügyészség. Az ügy gyanúsítottja, egy 62 éves férfi ellen március 8-án vádat emeltek és előzetes letartóztatásba helyezték.

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy „a legmagasabb szintre emeli” Franciaországban a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára.

A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás.

A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb rendezvények fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását foglalja magában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »