Forrott a levegő Remišová és Taraba vitája alatt az RTVS-ben

Forrott a levegő Remišová és Taraba vitája alatt az RTVS-ben

Nyitókép: RTVS live, reprofoto

A kormánykoalíció első 100 napjáról, belpolitikai kérdésekről és a közelgő államfőválasztásról vitázott a kormányoldal és az ellenzék. Előbbit az SNS jelöltje, Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter, utóbbit Veronika Remišová korábbi miniszterelnök helyettes képviselte.

Taraba szerint a mostani kormánynak nagyon kevés idő állt rendelkezésre az érdemi munkára.

– foglalta össze Taraba, aki szerint változhat a házszabály, hogy a törvényhozás normálisan működhessen.

Remišová szerint Taraba ahelyzett, hogy felsorolta volna, mit tett a koalíció az első 100 napja alatt, csak az ellenzékkel foglalkozik.

„Befagyasztották a pedagógusok és az állami alkalmazottak fizetéseit, ugyanakkor Fico növelni akarja a miniszterek fizetését”

– mutatott rá a kormánykoalíció kettősségére.

Hírdetés

Remišová konkrét példát is felhozott, amikor Taraba egyik közeli beosztottja (szerk. megj. kabinetfőnöke) novemberben 4 000 eurós kezdőfizetést kapott a környezetvédelmi minisztériumban, decemberben pedig rögtön egy újabb 4000 eurós éves prémiummal toldották meg a bevételét.

„A befektetésügyi miniszter ahelyett, hogy az élelmiszerárak letörésével, vagy az energiaárakkal foglalkozna, edzőteremben fotóogatja az izmait”

– kritizálta utódját, Richard Rašit (Hlas-SD) Remišová.

A magas jelzáloghitelekkel kapcsolatba emlékeztette arra, hogy Robert Fico a választások előtt azt igérte, rendbe teszi ezt a kérdést. A valóság szerinte ezzel szemben az, hogy azokkal fizetteti meg a magas jelzáloghiteleket, akiknek nincs is ilyen hitelük, ahelyett, hogy a bankok viselnék a költségeket.

A két politikus az egész műsor alatt parázs vitát folytatott egymással. Csörtéjük azért jelentett felüdülést a hasonló vitaműsorokban látható forgatókönyvekkel szemben, hogy ezúttal két felkészült politikus vitázott, aki érvek egész sorát sorakoztatta fel állítása alátámasztásaként. Hogy ebből ki mit szűrt le otthon a tévéképernyők előtt, az saját beállítottságától függ.

Mindenesetre Remišová és Taraba azt bizonyította, hogy van értelme az ilyen típusú politikai vitáknak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »