Forró Krisztián a szlovák nyelv oktatásáról

Forró Krisztián a szlovák nyelv oktatásáról

„Miért kell idegen nyelvként oktatni a szlovák nyelvet a magyar tanítási nyelvű iskolákban?” – tette fel a kérdést a Markíza televízió stúdiójában Michal Kovačič műsorvezető Forró Krisztiánnak, a Magyar Szövetség elnökének.

„Gyermekeink magyar családokban élnek, magyar barátaik vannak, az utcán magyarul beszélnek, egyedül az iskolában találkoznak a szlovák nyelvvel. Nem elvárható ezektől a gyerekektől, hogy anyanyelvi szinten tanuljanak szlovákul” – fogalmazott Forró Krisztián, aki szerint a jelenlegi szlovák nyelvoktatás metodikája rossz és ezen változtatni kell.

Mint mondta, Tomáš Drucker oktatásügyi miniszterrel való múlt heti találkozója során a tárgyalás fő témái közé tartozott a fiatalok itthon maradásának problémája (épp a nem megfelelő szlovák nyelvtudás miatti elvándorlás), a szlovák nyelv oktatása és a tankönyvek kérdése a magyar tanítási nyelvű iskolákban.

Hírdetés

A Na telo PLUS című keddi műsorban egyebek mellett szó esett arról is, hogy a Magyar Szövetség elnöke ígéretet kapott a kormánytól a Beneš-dekrétumok módosítására. „Egy munkacsoport felállítására kaptunk ígéretet, amely módosító javaslatokat dolgozhat ki egyes dekrétumokat érintően. Csak kisebb változtatásokra van szükség, hogy ne fordulhasson elő, hogy valakinek a Beneš-dekrétumok alapján elveszik a földjét a kollektív bűnösségre hivatkozva” – húzta alá Forró.

A műsor a televízió honlapján érhető el ide kattintva.

(SZE)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »