Forr a Felvidék bús tengere

Forr a Felvidék bús tengere

Senki sem hitte, hogy a Szövetség megalakulásával egy csapásra megoldódik minden probléma és nézetkülönbség a felvidéki magyar politizálásban. Abban se bízhattunk, hogy mindenki egyforma lelkesedéssel fogja fogadni az egyesülést, még kevésbé abban, hogy a pártok és híveik egyformán elégedettek lesznek. 

A kompromisszumok árán, összeszorított fogakkal megvalósult fúzió keserű szájízt hagyott maga után nem csak a politikusokban, hanem a választókban is. Különösen olyan esetekben, amikor az elődpártok viaskodása érezhetően tovább gyűrűzött a platformokban. A könyöklés még teljesen nem ért véget.

A konfrontációhoz pedig előszeretettel keresik a megosztó témákat.

Ha épp nincs semmilyen, kreálnak egyet-kettőt, csak hogy kifejezhessék a másságukat. Ezekre vevő a média is, a szenzációt sohasem a nézetazonosság, sokkal inkább a véleménykülönbség jelenti.

Az egyik ilyen művileg kreált „főkérdés” a felvidéki magyar politizálásban, hogy Gyimesi Györggyel, vagy Simon Zsoltékkal egészüljön ki a Szövetség választási listája. Annyit mindenki sejt, hogy a Híd platformja számára Simonék az elfogadhatóbbak, akikkel ideológiai alapon valamikor egyazon vegyespártot alkottak, az MKP platformja viszont inkább Gyimesi Györggyel tárgyal(na), aki közelebb áll az etnikai politizáláshoz, mint a Magyar Fórum, amely egykori hidasokból állt össze. A helyzetet az is bonyolítja a Hídban, hogy Rigó Konrád, a platform elnöke jogi eljárást helyezett kilátásba Gyimesivel szemben.   

A kérdésfeltevés, hogy Simon vagy Gyimesi máris sántít, mert a Magyar Fórumnak fel lettek ajánlva a Szövetség részéről listás helyek, de Simon Zsolt többet akart, választási pártot szeretett volna kialakítani a Szövetséggel.

Pedig Sólymos jószándéka jeleként még helyeket is felkínált a Híd kvótájából, de ez sem volt elég Simonnak. Annak ellenére sem, hogy pártja általában a mérhetőség környékén tanyázik. Térült-fordult a Magyar Fórum elnöke, pár nap múlva már a Kék Koalícióval folytatott tárgyalásokat, ahol tudott önmérsékletet is gyakorolni, és azzal a pár hellyel, amit keveselt a Szövetségnél, már elégedett lett volna a Kék Koalícióban. De mit ad Isten, még meg sem alakult, máris szétesett a nagy szlovák jobboldali egyesülés, Simonék pedig hoppon maradtak.

Hírdetés

Most vissza a Szövetségbe, talán már a választási párt követelése nélkül? Nincs nagyon más választási lehetőség, és egyedül egész biztos, nem megy.

Miközben Simon első nekifutásból kikosarazta a Szövetséget, az MKP platform tárgyalni kezdett Gyimesi Györggyel, ami a hidasoknak nem nyerte el  a tetszését. Mindezek ismeretében nem helyes úgy sarkítani a kérdést, hogy vagy Simonék, vagy Gyimesi kerüljön a párt választási listájára, mert ez így erősen megosztó jellegű! Ha végső esetben nem férnek meg egymással a közös listán, azt kellene fontolóra venni, hogy melyikükkel egyeztethető jobban össze az etnikai politizálás. Az pedig előre megjósolható, hogy ki hoz többet a konyhára…  

A másik, média által megszellőztetett, vitára okot adható téma, hogy Magyarországról terelik-e Ficóék Irányába a Szövetséget?

Kissé korai arról beszélni, hogy hajlandó lenne-e parlamentbe jutása esetén a Smerrel együttműködni a Szövetség. Saját bevallása szerint nem, de állítólag az ördög sosem alszik. Érdekes lehet ebben az esetben a Híd hozzáállása. Az Orbán-kormánnyal a hidasok soha nem ápoltak felhőtlen kapcsolatot, ez még egyfajta Bugár-örökség, tehát nem biztos, hogy hallgatnának a magyarországi súgásra. Másrészt, ismerve a Híd előéletét, ki sem zárhatjuk ezt a lehetőséget, hiszen koalíciós partnerek voltak az előző választási időszakban. A kérdést persze úgyis fel lehet tenni, hogy egyáltalán kivel érdemes minden kockázat nélkül kormánykoalícióra lépnie a magyar Szövetségnek (reméljük, addig nevében is magyar lesz)? Most viszont még felesleges arról beszélni, hogy Ficóval vagy nélküle, arról pedig, hogy milyen sugallatra, még inkább.

Az is felröppent a hazai magyar sajtóban, hogy milyen feltételek mellett engedi el Matovič az OĽaNO-ból a Szövetségbe Gyimesit?  

A volt kormányfő ugyanis állítólag megüzente: ára van Gyimesi elengedésének, mehet, de aztán ő dönti el a jövőben, mit tehet a Szövetség. Ez elsősorban a koalíciókötésre vonatkozhat, olyan értelemben, hogy a Szövetség nem lép koalícióra a Smerrel és a Hlas-szal sem. Szerintünk felesleges az ilyen fajta riogatás is, mert Gyimesi már elég nagyfiú ahhoz, hogy eldöntse, mit szeretne a jövőben, melyik párt színeiben akar politizálni, nem kell hozzá semmilyen gyámkodás. A választók pedig érzik, hol a helye. A magyar Szövetség meg főleg nem kér Matovič ukázaiból, felügyeletéből.   

Vannak ezeknél fontosabb, kevésbé megosztó kérdések is, ilyen lehetne például a magyar érdekképviselet, vagy akár a Szövetség választási programja.   


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »