Folytatódnak a fejlesztések, új technikai eszközöknek örülhetnek a diákok

Folytatódnak a fejlesztések, új technikai eszközöknek örülhetnek a diákok

A komáromszentpéteri alapiskolában a koronavírus-járvány idején sem állt meg az élet. Bukovszky János igazgató úr megelégedéssel állapította meg, hogy legalább az alsó tagozatosok bejárhatnak a tanításra, a gyerekek 90 százaléka naponta beül az iskolapadokba.

A többiek valamilyen nyomós ok, például betegség miatt nem vesznek részt az oktatásban. A felső tagozatosok közül 12-13 gyerek bejár az iskolába, velük kis csoportokban asszisztensek foglalkoznak. Akiknek szükségük volt rá, laptopot, számítógépet adtak otthonra, hogy bekapcsolódhassanak a távoktatásba. Tény azonban, hogy a pedagógusoknak és a tanulók nagy többségének sem megfelelő ez a helyzet.

Fotó: Kossányi József Alapiskola és Óvoda facebook oldalaAz igazgató úr is jól érzékeli a jelen helyzetet, de azért bizakodva tekint a jövőbe. Annál is inkább, mert ismét van okuk egy kis örömre, hiszen iskolájuk technikai felszereltségét megint sikerült bővíteni, no és tanítványaik a pedagógusok irányításával bekapcsolódva a különféle megmérettetésekbe, komoly eredményeket érnek el.

„Úgy terveztük, hogy majd a felső tagozatosok jelenlétében adjuk át az új technikai eszközöket, de reménykedünk, hogy erre is hamarosan sor kerül, mindenesetre az eszközök már a termekben vannak. Saját költségvetésünkből és a község által benyújtott pályázatból illetve annak sikeres elbírálásából sikerült anyagiakat biztosítanunk olyan eszközök beszerzésére, amelyek nélkül ma már az igényes oktatás elképzelhetetlen. Tudjuk, hogy a gyerekek mennyire követik és ismerik a legújabb műszaki felszereléseket, természetes hát, hogy az iskolában is legyenek ilyenek. A jövő munkaerő-piacán is olyan szakemberekre van szükség, akik ezekben jártasak. Nekünk pedig ehhez meg kell adni nekik az alapokat” – hangsúlyozta az igazgató úr.

Majd felsorolta, hogy legújabban iskolájuk felső tagozatosainak tantermeiben és a számítástechnikai tantermekben interaktív projektorokat, a nyelvi szaktanteremben pedig interaktív képernyőket szereltek fel.

Hírdetés

A politechnikai műhely felszereltsége az évek során, mivel nem folyt ilyen jellegű oktatás, teljesen tönkrement, most ennek felújításán van a sor.

A szaktantermek berendezését és az eszközök folyamatos gyarapítását, korszerűsítését korparancsnak tekintik. Évekkel ezelőtt a Bethlen Gábor Alap segítségével sikerült egy képzőművészeti szaktantermet és egy könyvtártermet kialakítaniuk és berendezniük. Majd a kémiai-fizikai laboratóriumra került sor, ahol a természettudományi tantárgyak oktatását tudják kellő színvonalon biztosítani.

Néhány évvel ezelőtt a napközi otthon mellett szabadtéri tantermet hoztak létre, amelyet alaposan ki is használnak főleg a tanév végi meleg nyári napok idején. De van olyan 150 fő befogadására alkalmas előadótermük is, ahol nagyobb rendezvényeket, kulturális programokat ugyancsak megvalósíthatnak.

A pedagógusoknak ugyan nem kis erőfeszítésükbe kerül, hogy a tanítványaikat a versenyekre és megmérettetésekre felkészítsék, de nem mondanak le egyetlen lehetőségről sem. Jelenleg egy esszéíró versenyen elért sikernek örülnek és készülnek a matematika olimpiára, a Simonyi helyesírási versenyre valamint a Bendegúz NyelvÉSZ, a gondolkodó gyerekek tanulmányi versenyére mintegy tizenketten.

A jól felszerelt szaktantermeknek, a korszerűsített tantermeknek tehát lesznek birtokosai. És bíznak abban is, hogy elmúlik a gondterhes időszak, és a következő tanévet már jobb körülmények között kezdhetik.

(Benyák Mária/Felvidék.ma) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »