Fókuszban a közbiztonság Bősön

Fókuszban a közbiztonság Bősön Kürthy Judit2024. 05. 13., h – 13:11 Bős |

Annak ellenére, hogy a bűnözési ráta Bősön és környékén kifejezetten alacsony, a rendőrhiány őket is megviseli, állítja a rendőrkapitány. A legutóbbi testületi ülésen megszavazták a képviselők a Közrendvédelmi Bizottságot, mely a jövőben a hiány kezelését hivatott szolgálni.

Egy perces néma csenddel kezdődött legutóbbi bősi plénum, ugyanis olyan személyek hunytak el az utóbbi időben, akik fontos szerepet játszottak a város életében, köztük a legelső Pro Urbe díjas Miklós Ferenc, aki iskolaigazgató is volt. Dobó Imre, volt képviselő, Liszkai Tibor, aki a labdarúgás, labdarúgás szakosztály élén volt, valamint Darnai Attila, a polgári ügyek testületének volt elnöke. 

Javuló felderítési arány

A kérelmekről való szavazás után Farkas László, a bősi rendőrkapitány szólt a testület előtt, aki tájékoztatott a belbiztonság helyzetésről. Egy statisztikával készült, ahol 2022 és 2023-es évek eredményeit gyűjtötte össze. A Bősi rendőrkapitánysághoz még 9 további község tartozik, Pozsony felé egészen Sülyig, Dunaszerdahely felé Ollétejedig, valamint Doborgazig. Egy összesen 40 kilométeres zöld határszakaszt kell ellátniuk, a Duna mentét, valamint a Bős Kikötő településrészt. A 10 községben 2022-ben 86 bűncselekményt jelentettek, melyek között voltak utcai bűncselekmények és nem utcaiak, amik nem érintik a közbiztonságot, ebből 67-et felderítettek. 2023-ban 67 bejelentett bűncselekmény volt, amit 72 százalékosmegoldási aránnyal oldottak meg. 

„A vagyon ellen elkövetett bűncselekményeknél 2022-ben 76 százalékos, míg 2023-ban 52 százalékos felderítettséggel dolgoztunk. 2023-ben csupán 8 vagyonellenes bűncselekményt regisztráltunk”

 – részletezte a rendőrkapitány. 

Szükség van a kamerarendszer fejlesztésére

A Dunaszerdahelyi járásban a rendőrság négy körzetből áll, a bősi kifejezetten nyugodt, összehasonlítva a többi hárommal. 

„Jó a közrend, nagyobb a biztonság”

 – hangsúlyozta Farkas László. 2024-ben idáig két lopást regisztráltak, az egyik egy betöréses lopás volt, a másik pedig egy bolti lopás, valamint egy komolyabb bűncselekmény, melyet áprilisban, minimum 20 károsult ellen követték el. Farkas László Nagymegyeri tapasztalatai szerint, ahol ugyancsak kamerarendszer működik, nagy segítségnek számít a bűnesetek felgöngyölítésénél, ugyanis szinte utcáról utcára követhetik az elkövetők mozgását a térfigyelő kamerákon keresztül. Mindenképp javasolná a meglévő kamerarendszer korszerűsítését. 

Hírdetés

„A közbiztonság rendben van. De a most kezdődő fesztiválszezon nagyon megterhelő a rendőrség számára, az, hogy biztosítani tudjuk a rendezvényeket”

 – mondta el. 

Csökken a táborban a menekültek száma

„Amikor ide jöttem, a táborban még 1000 menekült volt. Mára ez a szám már 540. Minden nap értesítenek az aktuális létszámról. Ebből az 540-ből 144 a gyerek. Ez a csökkenő tendencia hónapról hónapra megmutatkozik, napról napra úgy tízzel vannak kevesebben. Ez nem azt jelenti, hogy visszamennek Ukrajnába, hanem azt, hogy a környező falukban, városokban találnak maguknak lakást, vagy ingatlanokat vásárolnak. Hallottam, hogy nagy a vásárlóerő”

 – osztotta meg a rendőrkapitány.

Már most kisegítik a rendőröket

Gróf Lóránt képviselő felszólalásában elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt elkezdtek egy projektet, amit kipróbáltak már egy kisebb és egy nagyobb faluval. 

„Ha már bősi vagyok, tegyünk itt is lépéseket. Több dunaszerdahelyi járási rendőrséggel is együttműködünk, ami azt jelenti, hogy sokszor kisegítjük a munkájukat, mert komoly emberhiány van. Bőshöz hasonlítva Dunaszerdahely és környéke jóval magasabb bűnözési rátával rendelkezik”

 – kezdte, majd vázolt egy tervet, melynek lényege egy kamerarendszeren 24 órán keresztül figyelnék a városok és falvak történéseit. Technikai részlegük ki tudja építeni ezeket a kamerákat és karban is tudja tartani őket, ezáltal növelve a közbiztonságot. A telephely Bősön lenne, működésükben pedig továbbra is kiegészítenék a rendőrség munkáját, vagyis baleseteknél, forgalomirányításban, útlezárásokban, vagy nagyobb eseményeken a parkolók őrzésénél segédkeznének. 

Új bizottság

A képviselők kérdésére a rendőrfőkapitány elmondta, hogy a bősi rendőrség optimális létszáma 19 fő lenne. Még legalább 5 fő kellene, hogy optimálisan működhessenek. 

„Az alacsony rendőrszám egy országos jelenség, amire jelenleg senki nem találja a megoldást. Nem látjuk az okát ennek. Aki rendőr szeretne lenni, az az akadémiára jelentkezik, ami egy 5-6 éves főiskolai képzés. Oda a jelentkezők 70 százaléka nő, akik közül többen nem is szeretnének az utcán dolgozni. A mostani 20-21 éves körüli generációt pedig nem érdekli ez a dolog”

 – magyarázta a rendőrfőkapitány. A plénumon egy háromfős bizottság, a Közrendvédelmi Bizottság létrehozását kezdeményezték, melyet az érintettek tartózkodásával megszavaztak. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »