Fókuszban a 65 év: a komáromi HELIOS fotóklub jubileumi kiállításán jártunk

Fókuszban a 65 év: a komáromi HELIOS fotóklub  jubileumi kiállításán jártunk

Nyitókép: Körkép.sk

Kiemelkedően magas színvonalú fotókiállításra került sor a komáromi PLATZ Galériában, a HELIOS fotóklub megalakulásának 65. évfordulója alkalmából, s ezzel együtt az évforduló kapcsán a V4-es országok fotóklubjai számára kiírt megmérettetésen.

A fénykép nem ismer határokat címen meghirdetett versenybe a hazai HELIOS fotóklub mellett Lengyelországból az Edward Hartwigról elnevezett lublini fotóklub, tovább Budapestről az Óbudai Fotóklub Egyesület, valamint Csehországból a prágai fotóklub tagjai kapcsolódtak be.

A PLATZ Galéria képekkel és érdeklődőkkel zsúfolásig megtelt termeiben a nyitórendezvény egy sejtelmes előjátékkal kezdődött; kikapcsolódott a világítás, s a félhomály keletkezésével igencsak felcsigázódott a jelenlévők érdeklődése. Ekkor az alkotók hosszú sora mobiltelefonjuk világításával vonult be, és Litauszky Pál szaxafon-játékos sejtelmes zenéje kíséretében leleplezték az addig eltakart alkotásokat.

Az ünnepséget a hangulatkeltést követően a komáromi HELIOS fotóklub elnöke Holop Ferenc és alelnöke Kopják Angelika nyitották meg, magyar és szlovák, üdvözölve valamennyi jelenlévőt, köztük kiemelve a külföldi fotóklubok képviselőit.

Holop Ferenc ünnepi beszédében a következőképpen szólt:

Sokan éljük át az alkotás izgalmát s a vele járó gondokat. Ennek ellenére valami mégis ösztönöz bennünket, hogy alkossunk, majd ezeket közkinccsé tegyük, akár egy kiállítás formájában. A fotografálás művészetét még mindig sokan vitatják. Felvállalva mindezt úgy gondolom, hogy a 65 éves évforduló kellő bizonyíték arra, hogy a komáromi fotográfiának volt, van és mindig is lesz helye a művészetben, ezen belül Komárom kulturális életében is. Az alapítókra és a mindenkori tagokra tisztelettel gondolunk, hiszen nekik köszönhetjük, hogy egy nagy múlttal rendelkező közösség tagjai lehetünk.

Holop Ferenc, a fotóklub elnöke köszönetet mondott a PLATZ Galéria tulajdonosának, Méhes Vilmosnak, hogy lehetőséget biztosított a kiállítás megszervezésre, továbbá köszönetét fejezte ki Komárom város mindenkori támogatásáért, a Járási Művelődési Központnak, valamennyi támogató szervezetnek, akik a klub működését segítették és segítik, és nem utolsósorban a mindenkori tagságnak, értékálló tevékenységükért.

A 2017-ben Polgármesteri Díjjal kitüntetett HELIOS fotóklub történetiségét és alkotói tevékenységét Szilva József, festő és grafikusművész foglalta össze, a 65 évvel ezelőtti, kezdeti időszaktól egészen napjainkig.

Hírdetés

A fotóklub 1959. február 5-én alakult, a Komáromi Szlovák Hajógyár üzemi szakszervezetének fotóköreként, és vezetője idősebb Gráfel Lajos, (a neves helytörténész édesapja) lett.

A fényképészkör alkotótevékenységének első bemutatására az ún. Litovel – épület adott lehetőséget, ahol 17 alkotó 74 fényképét láthatta a közönség. A legjobb alkotások 1960-ban  már a nyitrai kerületi kiállításra is eljutottak, 9 alkotó 20 képével, és a pozsonyi, szlovákiai kiállításon Plekner István, valamint Gráfel Lajos 5 képét értékelték.

A fotóklub sok évtizedes tevékenysége további számos nagyszerű eredményt hozott, egészen napjainkig, és tagjai lelkes csapattá kovácsolódtak össze, értékelve egymás tevékenységét. A jelenleg aktív tagok a következők:

Asztalos Árpád, Bilka Viktória, Chovan József, Ferenczi Évi, Halász Gizka, Holop Ferenc, Kopják Angelika, Krüger Viktor, Kučera Martin, Lőrinczová Viera, Mézes Péter, Pálfi Norbert, Piller Oszkár, Prezmeczky Peter, Sedliak Pavol, Szántó László, Thor Tomáš, Uhrin Milan, Varga Tamás, Varga Tibor

A HELIOS fotóklub tevékenysége kapcsán Keszegh Béla polgármester szintén elismerését fejezte ki; Komárom város nagyon büszke alkotói sikereikre, hiszen jó hírnevet szereznek településünknek szerte a világban, kültéri és beltéri kiállításaikkal egyaránt nagy sikereket aratva. A polgármester a klub számára a továbbiakban is sikeres tevékenységet kívánt.

A rendezvény további részében A fényképészet nem ismer határokat című verseny díjazottjait nevezték meg, a közönség jelenlétében. Első helyezést ért el a prágai fotóklub alkotója Jozef Danyi, második helyezést szereztek Gyubák Éva az Óbudai Fotóklubból, továbbá Halász Gizka a HELIOS fotóklubból; harmadik helyezést értek el Bilka Viktória, Halász Gizka és Kučera Martin, mindhárman a HELIOS fotóklub tagjaiként.

A HELIOS fotóklub megalakulásának 65. évfordulója ünnepén tombola-sorsolásra is sor került. A szerencsés nyertes egy fiatal nagyölvedi hölgy lett, Kovács Anita, aki a kiállított alkotások közül egy saját maga által kiválasztott vászonképet vihetett haza. A nyeremény nagy örömet és meglepetést okozott az ifjú hölgynek, mert nem igazán számolt vele, hogy a forgandó szerencse éppen az ő sorszámát célozza meg.

Az ünnepség további részében a közönség megtekinthette a nagyszerű alkotásokat.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »