Fokozódik az orosz–ukrán válság

Fokozódik az orosz–ukrán válság

Február 16-án, szerdán indíthat támadást Oroszország Ukrajna ellen az amerikai kormány helyzetértékelése szerint. Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította a „tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést”.

Az Ukrajna elleni orosz invázió bármelyik nap elkezdődhet, és még a téli olimpia vége előtt megtörténhet – mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján. Nem azt állítjuk, hogy Putyin elnök végleges döntést hozott – folytatta Sullivan, aki szerint a helyszíni tapasztalatok és a hírszerzési információk aggodalomra adnak okot. Sullivan felhívta az Ukrajnában élő amerikaiak figyelmét, hogy hagyják el az országot.

Február 16-án, szerdán indíthat támadást Oroszország Ukrajna ellen az amerikai kormány helyzetértékelése szerint, amelyet megosztott európai szövetségeseivel – jelentette a Der Spiegel német hírmagazin. A beszámoló szerint az amerikai hírszerző szolgálatok minden eddiginél sürgetőbben figyelmeztették a NATO-szövetségeseket Oroszország Ukrajna elleni közelgő támadására. Joe Biden amerikai elnök pénteken videokonferenciát tartott több szövetséges ország vezetőjével.

Hírdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította a „tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést” Joe Biden amerikai vezetővel folytatott szombati telefonbeszélgetésében. Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt napokban és órákban az abszurditásig fokozódott a helyzet. Az amerikaiak még az orosz invázió napját is bejelentették, miközben katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának – emlékeztetett. Usakov hangsúlyozta: a vezetők ennek ellenére megállapodtak abban, hogy minden szinten fenntartják a kapcsolatot.

Putyin azt is jelezte Bidennek, hogy az Egyesült Államok nem vette figyelembe Oroszország legfontosabb biztonsági aggályait, és Moszkva erre hamarosan válaszolni fog.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök távozásra szólította fel az Ukrajnában élő izraelieket, és elrendelte, hogy szerdáig evakuáljanak minél több jelentkezőt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »