Foci Eb: Ma este elkezdődik a legfurcsább labdarúgó Európa-bajnokság

Foci Eb: Ma este elkezdődik a legfurcsább labdarúgó Európa-bajnokság

A török-olasz mérkőzéssel pénteken 21 órakor a római Olimpiai Stadionban elrajtol az eddigi talán legfurcsább labdarúgó Európa-bajnokság.

Az egy hónapig tartó futballünnep 51 mérkőzést kínál a szurkolóknak, a döntőre július 11-én az angol Wembley stadionban kerül sor. Mint ismert, eredetileg tavaly kellett volna megvalósítani a tornát, a koronavírus-járvány azonban jócskán keresztül húzta a számításokat.

Az idei Eb-n egymás után második alkalommal lesz résztvevő a magyar válogatott, miközben Magyarország rendezőként is részt vesz a tornán – a budapesti Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntős találkozónak ad otthont.

A torna történetében második alkalommal fordul elő, hogy 24 csapat száll harcba a bajnoki címért, korábban nyolccal kevesebb csapat versengett csak. Most először lesz Eb-résztvevő Finnország és Észak-Macedónia, miközben Németország a rekorder résztvevő, hisz már 13 Eb-jére készül.

Szintén újdonság lesz az Eb-n a VAR, amely remélhetőleg megkönnyíti majd a játékvezetők döntéseit.

A leginkább esélyes válogatottakként a franciákat, az angolokat, a portugálokat, a belgákat, valamint a németeket és olaszokat tartják – közülük hárommal is egy csoportba került a Marco Rossi irányította magyar válogatott.

A piszkos anyagiak

Hírdetés

Az Eb-győztes csapat akár 34 millió eurót is kereshet – az összeg közel 7 millió euróval magasabb, mint az előző torna idején. Minden csapat, amely sikeresen vette a kvalifikációt, automatikusan 9,25 millió eurót kaszált. Ezt követően az alapcsoporton belüli minden győzelem 1,5 millió euró pluszt jelent, miközben a döntetlen 750 ezer eurót ér.

A nyolccadöntőbe való továbbjutás 2 millió eurót ér, a negyeddöntő nyolc résztvevője 3,25 millió eurót kap. Az elődöntő résztvevőinek 5 millió eurót írnak jóvá. A döntőt elvesztő csapat további 7 millió euróval vigasztalódhat, míg az Eb-győzelem az addig összegyűjtött összegen felül 10 millió eurót ér.

Az UEFA így összességében 331 millió eurót oszt szét az Eb-résztvevő csapatok között, ami viszont 40 millió euróval kisebb összeg, mint amit eredetileg terveztek. A csökkentést a pandémia számlájára írták.

A magyar válogatott

A magyar válogatott egy sikeres felkészülést követően június 15-én, a portugálok ellen kezdi meg az Eb-szereplést a Puskás Arénában, majd 19-én a franciák ellen bizonyíthatják rátermettségüket. Utolsó csoportmérkőzésükre 23-án kerül sor a németek ellen Münchenben.

Június 15., kedd: 18:00 – Magyarország – Portugália Június 19., szombat: 15:00 – Magyarország – Franciaország Június 23., szerda: 21:00 – Németország – Magyarország

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »