Fico szerint az ukrajnai konfliktusnak nem létezik katonai megoldása

Fico szerint az ukrajnai konfliktusnak nem létezik katonai megoldása

A szerdán kezdődő brüsszeli EU-csúcs kapcsán Szlovákia számára az a fontos, hogy Ukrajna katonai megsegítése bilaterális alapon működjön a tagállamok részéről – jelentette ki szerdán Robert Fico kormányfő a parlament európai ügyekért felelős bizottságának ülésén.

Az uniós csúcson nem számít meglepetésekre – tájékoztatott a TASR. A kormányfő elmondta, az április 17-18-i EU-csúcson elsősorban az egységes piacról, a gazdasági helyzetről és a versenyképesség fokozásáról fognak tárgyalni, valamint az ukrajnai és a közel-keleti helyzetről.

Szlovákia fel akarja hívni a figyelmet az eltérő minőségű élelmiszerek forgalmazásának problémájára az egyes tagállamokban.

Rendkívül fontosnak tartja azt is, hogy a klímaváltozással kapcsolatban kitűzött célok mellett hogyan segítsék az EU iparát és gazdaságát.

Hírdetés

„Az európai zöld megállapodás tarthatatlan, ezzel mindannyian tisztában vagyunk” – mondta, hozzátéve, minden értelmes javaslatot támogat, amely korlátozza az értelmetlen klímacélokat.

Ha az EU-csúcson olyan javaslatokat terjesztenek elő, melyek szerint Ukrajna katonai segítésének bilaterális alapon kell működnie a tagállamok részéről, Fico nem fogja támadni azokat. Ukrajnával kapcsolatban megemlítette a két ország kormányának együttes ülését, és a Szlovákia által nyújtott segítséget Ukrajnának, például az aknamentesítést. Egyúttal megismételte, hogy szerinte az ukrajnai konfliktusnak nem létezik katonai megoldása.

Az EU-csúcson a közel-keleti helyzetet és az Iránnal szembeni lehetséges szankciókat is megvitatják, amiért a perzsa állam támadást intézett Izrael ellen. „Szlovákia csakis olyan szankciókat támogat, amelyek nem ártanak többet Szlovákia és az EU polgárainak, mint annak az államnak, amelyre kivetik őket” – mondta Fico. Az ülésen azt is bejelentette a kormányfő, hogy június 22-től 25-ig hivatalos látogatást tesz Kínában. „Kis országként nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyenek jó kapcsolataink Kínával” – szögezte le. Hozzátette, a látogatáson a stratégiai együttműködésről szóló megállapodásokat írnak alá.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »