Fico harcba hívja Pellegrinit

Fico harcba hívja Pellegrinit

Már több mint egy éve annak, hogy Pellegriniék kiváltak a Smerből,  Fico számára újra téma lett az egykori párttársakkal való együttműködés. Adja magát a kérdés, valósággá válhat-e a Smer-Hlas választási koalíció?

Nem is olyan rég még azt hallottuk Ficóéktól, hogy Pellegriniék elárulták a szociáldemokráciát. Libsi banda, Soros ügynökei, idegen érdekek támogatói – igen, ezek a cseppet sem kíméletes állítások is elhagyták Robert Fico száját.

Közvetlenül a választások után Peter Pellegriniék számára egy új párt létrehozása jelentette a kiutat. Döntésük helyessége meg is látszódott, hiszen a közvélemény-kutatások azóta is a Hlast hozzák ki győztesnek. Bár mostanra előnyük jócskán lecsökkent, és már alig érik el a húsz százalékos támogatottságot, de még mindig a legerősebb pártnak számítanak Szlovákiában. Az is eléggé beszédes, hogy Zuzana Čaputová után Peter Pellegriniben bíznak meg a legtöbben.

Robert Ficóék igencsak más utat jártak be. Megtörte őket a 2020-as parlamenti választások kudarca, és Pellegriniék kiválása. Fico olyannyira eltűnt, hogy alig tartott sajtótájékoztatókat. Azután a 2020-as év második felében ez megváltozott, és mintha magára talált volna. Gyakrabban szólalt fel a parlamentben, illetve az utcára is kivonult tüntetni november 17-én.

Az előrehozott választásokról szóló népszavazást is a Smer kezdeményezte. Fico tudta, hogy vesztenivalója nincs, ezért próbálkozott olyan módszerekkel, hogy a járványügyi korlátozásokat is megszegte, és nem okozott problémát számára a szélsőséges pártokkal való mutatkozás sem.

A Smerhez láthatóan a választói is kezdenek visszatalálni, tehát az idősebb, főként vidéken élő konzervatívabb baloldaliak. Pellegrini pártja ezt a közeget is ügyesen megszólította, ezért is volt nagy a támogatottsága. Jelen pillanatban azonban ez csökken, és ha hinni lehet a felméréseknek, akkor ezek a szavazók Robert Ficóhoz pártolnak vissza.

Hírdetés

Ez meg is mutatkozik, hiszen a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a Smernek már 14 százalékosra hízott a támogatottsága. Robert Fico népszerűségi mutatói is javulnak, a Focus legfrissebb adatai szerint Ficóban ugyanannyian bíznak, mint az SaS elnökében, Richard Sulíkban (29 százalék). 

A parlamenti választásokat követően nem sokan fogadtak volna Fico visszatérésére, pedig mára Fico újra tényezővé vált. Nem kizárt az sem, hogy az ellenzék vezetője legyen. Fico ezzel tisztában van, ezért sem szeretne nyílt konfliktust vállalni Pellegrinivel. Inkább ravaszabb, taktikusabb módszerekhez folyamodik.

Fico szerint ha a két párt egyesítené erejét, akkor akár negyven százalékot is elérhetnének a következő parlamenti választásokon, így nem kellene koalíciós partner után nézniük. A Smer számára ez egy kiváló alkalom lenne arra, hogy újrapozicionálja a pártot Pellegriniéknél viszont már más a helyzet. Ők a Smerrel való együttműködést egyértelműen a múltba való visszatérésnek fogják fel.

Nem véletlenül alakítottak új pártot, a régi márkával nem tudtak új szövetségesek után nézni. A Hlas mindenképpen le akarja vetkőzni magáról a smeres jelzőt, hiszen csak így tudnak vonzóbbá és elfogadhatóvá válni például a Progresszív Szlovákia, vagy egyáltalán a liberálisabb baloldali választók számára.

Pellegriniék tudatosan építették fel magukat, így több párt számára is elfogadhatóvá váltak. Ezért is igyekeznek közeledni a Sme rodinához, amely egyre inkább úgy néz ki, hogy kölcsönös.

 A Sme rodina csak a Smerrel zárta ki a jövőbeni együttműködést. Ha nem is kommunikálják nyíltan, de a Hlast természetes szövetségesüknek tartják. Adódik a költői kérdés, vajon a Hlas esetében is van egyfajta titkos szövetségi viszony a Smerrel? Vagy ezt csak a választások után fedik fel?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »