Fico: Ha Kuciakék halálából nem csinálnak politikai ügyet, megnyertük volna a választást!

Fico: Ha Kuciakék halálából nem csinálnak politikai ügyet, megnyertük volna a választást!

Egészen érdekes, szemlézésre méltó nyilatkozatot adott Robert Fico a TASR hírügynökségnek. Elképesztő látni, hogy az egykor volt miniszterelnök mennyire másként értékeli saját szerepét a szlovák politikában, mint teszi azt rajta kívül tulajdonképpen mindenki más. 

Fico az általa immár hónapok óta ismételgetett mantrával nyit. Azt mondja, a Matovič-kabinet legnagyobb hibája és tévedése, hogy politikai küzdelemre használja az igazságszolgáltatást. Az ember hajlana rá, hogy ha egyet nem is ért, de legalább elgondolkozzon az állítás valóságtartalmán. A baj csak annyi, hogy az éppen attól a politikustól érkezik, akinek hivatala ideje alatt egy jól szervezett bűnözői csoport egymásnak tartotta a liftajtót Szlovákia szinte összes bíróságán. Az egykori miniszterelnököt egyszerűen képtelenség komolyan venni, amikor ilyeneket mond, az ugyanis egészen elképzelhetetlen, hogy Jankovskától Kováčikig, Gašpartól Makóig az összes rácsok mögött ülő figura pusztán politikai okok miatt került oda. 

Bár időnként úgy tűnik, Szlovákia nem banánköztársaság. Még!

A beszélgetés legmegdöbbentőbb része, mikor Fico kijelenti,

ha a Kuciak-gyilkosságot nem használják fel politikai célokra, a SMER-SD megnyeri a parlamenti választásokat 2020-ban is. 

Hírdetés

Ezzel az állítással nem az a legnagyobb baj, hogy tulajdonképpen még igaz is lehet (simán elképzelhető), hanem az, hogy a volt miniszterelnök tollpiheként söpri le a felelősséget saját válláról. Úgy állítja be a tragédiát, mintha az csak az ellenzék nyomására sározta volna be a Fico-kormányt. Sőt, azt mondja, a közvélemény tisztában van vele, hogy a kormány politikai eszközként használja az igazságszolgáltatást. Zárójelben jegyeznénk meg, a Smer immár stabilan 10% alatti támogatottsága azért nem ezt mutatja.

Úgy fogalmaz, az elmúlt hónapokban letartóztatott emberek „nagy többsége” törvényellenesen van rácsok mögött. A két rendőrfőkapitányt Tibor Gašpart, a néhai Milan Lučanskýt és Dušan Kováčik különleges ügyészt név szerint is megemlíti.

– mondja Fico nagyon ügyesen elterelve a figyelmet arról, hogy ez a tény és a fehérgalléros bűnözőknek nyújtott rendszerszintű segítség bizony nem zárja ki egymást. 

Hiába a Fico arcán is világosan mutatkozó gyötrődés és álmatlan éjszaka, a pártelnök humora azért még a régi. Azt mondja a fent említett úriemberekről:

Fico nehezményezi, hogy a letartóztatásokat „rendőri spiclik” vallomásaira alapozták, s azt is furcsának tartja, hogy az összes letartóztatásnál szinte a rendőrökkel egy időben jelentek meg az újságírók. A beszélgetés végén igen sommásan (ráadásul magyarra nehezen fordíthatóan) foglalja össze a Matovič-kabinet eddigi tevékenységét:


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »