Fico bejelentette a dohánytermékek és az édesített italok megadóztatását

Fico bejelentette a dohánytermékek és az édesített italok megadóztatását

Szlovákia jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 1 százaléka, azaz 1,4 milliárd euró szintjén várja az államháztartás konszolidációját – ezt Robert Fico miniszterelnök és Ladislav Kamenický pénzügyminiszter (mindketten Smer-SD) erősítette meg.

Az első intézkedések, amelyekről megállapodás született a kormánykoalícióban, a dohánytermékek és az édesített italok megadóztatása. 2025-ben 100 millió eurót kellene behozniuk a költségvetésbe. A további intézkedésekről a koalíciós tanács még tárgyal. A kormányfő az államigazgatásban is jelentős létszámcsökkentést javasol, de ebben a kérdésben egyelőre nincs politikai egyetértés.

Fico emlékeztetett arra, hogy a kormány az Európai Unió legrosszabb államháztartását örökölte, amelyet nemcsak stabilizálni kell, de meggyógyítani is.

„A készülő konszolidációs csomaggal kapcsolatban még egyszer megismétlem, a központi államigazgatási szervek jelentős megszorítása mellett vagyok. Nem vagyok híve az általános forgalmi adó (DPH) emelésének, ennek ellenére meg kell hoznunk néhány döntést”

– hangsúlyozta.

Hírdetés

Egyúttal bejelentett két olyan intézkedést is, amelyekről a koalíciós partnerek már megállapodtak, és amelyek javaslata hamarosan véleményezési eljárásra kerül.

„Az intézkedések 2025 januárjától lépnek érvénybe. Az állami költségvetést illetően magasabb bevételre számítunk azzal, hogy a dohánytermékekhez kapcsolódó adók emelkednek. A másik ilyen termék, amelyet koalíciós partnereink is jóváhagytak, az édesített italok, amelyek cukrot és édesítőszert tartalmaznak”

– tájékoztatott a miniszterelnök. Ez azokra az italokra vonatkozik, amelyekhez cukrot adnak, nem a tiszta gyümölcslevekre.

Kamenický kifejtette, hogy jövő évtől új adót vezetnek be az elektronikus cigarettákra, a nikotintasakokra és más nikotint tartalmazó termékekre. 2025-ben 15 millió euróval, 2026-ban pedig a klasszikus dohánytermékek adóemelésével együtt 126 millió euróval kellene bővülnie a költségvetésnek.

Ami a hozzáadott cukrot vagy mesterséges édesítőszert tartalmazó édesített italok új adóztatását illeti, az ízesített üdítőkre, folyékony és szilárd koncentrátumokra, valamint az energiaitalokra vonatkozik majd. Kamenický szerint ettől az állam 2025-ben 85 millió, 2026-ra 117 millió eurós többletbevételt vár.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »