Fico: Az ellenzék nem tudja, honnan venne 2,7 milliárd eurót a konszolidációra

Fico: Az ellenzék nem tudja, honnan venne 2,7 milliárd eurót a konszolidációra

Fico: Az ellenzék nem tudja, honnan venne 2,7 milliárd eurót a konszolidációra Mészáros Richárd2024. 09. 24., k – 14:07

Az ellenzék és a kormány képviselői csak abban értettek egyet, hogy szükség van konszolidációra. A takarékoskodás módjáról eltérnek a vélemények, de az ellenzék nem tudja, honnan teremtene elő 2,7 milliárd eurót – jelentette ki kedden Robert Fico (Smer) kormányfő, miután ellenzéki vezetőkkel tárgyalt.

„Az, hogy eljöttek az urak, bizonyítja, hogy ők is tisztában vannak a konszolidáció szükségességével. Világossá vált, sőt maga Šimečka jelentette ki, hogy tudják, milyen állapotban vettük át az államháztartást 2023-ban. Most egy olyan házi feladatot kell megoldanunk, amit az előző kormány nem csinált meg” – jelentette ki a kormányfő. Kitért arra is, hogy az ellenzék megkérdőjelezi a 2,7 milliárd eurós tételt. Leszögezte, a kormány tételesen ki tudja mutatni, mire lesz felhasználva ekkora összeg.

Hírdetés

„A találkozó másik eredménye, hogy eltérnek a nézetek arról, hogyan kellene megtakarítani ezt a 2,7 milliárd eurót. Rendben, ha az ellenzék be akarja fagyasztani a képviselők és a kormány tagjainak fizetését, mi erre is készen állunk” – mondta Fico, de hozzáfűzte, hogy ez egyáltalán nem old meg semmit, összesen 2 millió eurós tételről van szó.

Kritizálta az ellenzék további javaslatait is, például a minisztériumok költségvetésének 20%-os lefaragását és a hivatalnokok számának csökkentését. „A hivatalnokok számának radikális csökkentésével talán ha 100 millió eurót lehet megspórolni az országban” – jegyezte meg.

„Még mindig nyitott, hogy a szállodai szektorban 5%-os legyen-e a hozzáadottérték-adó, mert csak a vendéglátásban állapítottunk meg 5%-ot, a szállásadást kivontuk ebből” – magyarázta a kormányfő. Hozzátette, ezek olyan apróságok, amiket módosító javaslatokkal még ki lehet igazítani a parlamentben, és a lényeg a pénzügyi tranzakciós adó, mert az 600 millió eurót jelent az államkasszának.

„Az ellenzék egyáltalán nem tudja, honnan szerezne 2,7 milliárd eurót. Az egyetlen konkrétum, hogy a képviselők és a kormánytagok fizetésének befagyasztását követelik, ami ellen nincs semmi kifogásom” – zárta Fico.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »