Egyelőre nem pihenhetnek meg a vízügy szakemberei

Egyelőre nem pihenhetnek meg a vízügy szakemberei

Lassan levonul az ár, a csúcsa várhatóan ma éjjel hagyja el az országot. A vízügyesekre azonban további feladatok várnak: zajlik az ideiglenesen kiépített gátak, magasítások mérése és az adatok rögzítése a későbbiekre, ezeknek a védműveknek a bontása, illetve a helyreállítás előkészítése.

Nyugatról hétfőn egy hidegfront érte el az Alpok vízgyűjtőit, amely – elsősorban a Felső-Dráva vízgyűjtőjére – ugyan hozott csapadékot, illetve a csütörtökön várható frontból is számítunk erre, de a jelenlegi árhullám levonulását ezek a mennyiségek már nem befolyásolják. Az elmúlt napokban a Duna bajor és osztrák szakaszán fokozatosan stagnáló vízállások alakultak ki – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az apadás hatására a főváros feletti hazai Duna-szakaszon mára mindenhol a fokozatok szintje alá csökkent a vízállás. Budapesten a folyó már most sem éri el az alsó rakpartot, napközben pedig várhatóan a legalacsonyabb, I. fokú készültségi szint alá apad. Paksnál 22-én (vasárnap) napközben a II. fok szintje fölött, Baján pedig hétfő este a III. fok szintjét meghaladóan tetőzött a folyó.

Mohácsnál nagyon lassan, a számítások szerint a keddi nap második felében, de akár az éjszakáig elnyúlóan következhet be a tetőzés, a II. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladóan.

Hírdetés

Mivel az apadás, illetve az árhullám mind délebbre vonul, a felsőbb Duna-szakaszokra átrendelt több száz vízügyes munkatárs másfél hét után már hazamehetett a saját igazgatóságához, és indulnak azok is, akik szintén az otthonuktól távol, de a Közép-Dunán vettek részt a védekezésben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szakemberek megpihenhetnek.

Zajlik az ideiglenesen kiépített gátak, magasítások mérése és az adatok rögzítése a későbbiekre, ezeknek a védműveknek a bontása, illetve a helyreállítás előkészítése. Az árhullám levonultával már a vízzel nem érintkezett homokzsákok ürítése és elszállítása is megkezdődhetett. A szennyeződött, vízzel átitatott zsákok bontása azonban csak a II. fokú készültség megszűnése után lehetséges.

Ahol lehet, már a víz visszatartására is gondol az OVF: áradás közben nincs mód a víz visszatartására, ám a tetőzést követően, amint elindul az apadás, megkezdik a vízpótlást azokon a területeken, amelyek a vízügy rendelkezésére állnak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »