A könyvek áfájának emelése sok független könyvesbolt felszámolásához vezethet. A könyvesboltok ezért a javaslat elutasítását kérik a képviselőktől

A könyvek áfájának emelése sok független könyvesbolt felszámolásához vezethet. A könyvesboltok ezért a javaslat elutasítását kérik a képviselőktől

A szlovákiai kis független könyvesboltok a parlamenti képviselőkhöz fordulnak, hogy utasítsák el a kormánynak a könyvek áfájának emelésére irányuló javaslatát. Rámutattak, hogy ez a lépés sokuk felszámolásához vezethet, ami jelentősen csökkentené az olvasók számára elérhető könyveket, és negatívan érintené a szlovákiai kulturális közösséget.

„A független könyvesboltokban a könyvekkel élünk, emberileg és szakmailag is szakszerű tanácsokat adunk a könyvválasztás során, válogatásokat készítünk, új kiadókat fedezünk fel, irodalmi fesztiválokat, kulturális rendezvényeket szervezünk, teret teremtünk a találkozásnak, beszélgetésnek”

– írták a könyvesboltok nyílt levelükben, és egyben felhívták a figyelmet arra, hogy a könyvárak emelkedése a látogatók és a vásárlások számának csökkenését vonja maga után, ami számos könyvesbolt megszűnéséhez vezethet.

Mindenkire negatív hatással lenne

A könyvesboltok képviselői hozzátették, hogy a könyvtárosokat, a szerzőket, a kiadókat és az egész irodalmi közösséget fenyegeti a kiadott és eladott könyvek számának csökkenése, ami korlátozza a hozzáférhetőségüket, és ez Szlovákiában minden embert negatívan érint.

Hírdetés

A parlamenti képviselőkhöz intézett nyílt levél aláírói szerint az irodalom mindenfajta zsánerének olvasói elveszítik az információhoz való hozzáférést, a látókörük kiszélesedését, valamint az érzelmeket és a párbeszédet, ami elengedhetetlen a kulturális, szabad és magabiztos társadalom építéséhez.

A döntés a képviselők kezében van

 „Olvasók nélkül az sem fog jól élni egy ilyen társadalomban, aki nem olvas könyvet” – figyelmeztettek. A független könyvesboltok hangsúlyozták, hogy létezésük a könyveladásból származó bevételtől függ, és az árak túlzott emelkedése esetén kedvezőtlen gazdasági helyzetbe kerülhetnek.

„Ha elfogadják a kormány javaslatát a könyvek áfájának emeléséről, az sok független könyvesbolt felszámolását vonja maga után” – mondták az aláírók.

A független könyvkereskedők ezért arra kérik a képviselőket, hogy az ország kulturális és szellemi fejlődése érdekében utasítsák el a könyvek áfájának emelésére irányuló javaslatot. Szerintük a döntés a parlamenti képviselők kezében van.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »