Elfogadták az ipolysági gimnáziumok átruházásának szándékát

Elfogadták az ipolysági gimnáziumok átruházásának szándékát

Hétfőn tartotta meg Nyitra Megye Önkormányzata a 14. képviselő-testületi ülését.

A megye alelnökeinek megválasztására javaslatot benyújtani a megye elnökének kizárólagos hatásköre. Branislav Becík a javaslatot benyújtotta, a megyei testület pedig saját soraiból Nyitra megye alelnökévé választotta Klein Ottokárt, Érsekújvár polgármesterét és Jozef Stankovskýt, Bojná község polgármesterét. Ezzel Nyitra megyének Csenger Tibor mellett további két alelnöke lesz.

A megye 23 éves fennállása folyamán első alkalommal vitattuk meg a megyei testületben a megye által fenntartott középiskolák átruházásának lehetőségét városi hatáskörbe. A képviselőcsoportunk által fél éve kezdeményezett átruházást, az Ipolyság városában működő két megyei fenntartású gimnázium, a Szondy György Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium, valamint a szlovák tanítási nyelvű ipolysági gimnázium átruházását a város hatáskörébe.

Hírdetés

Hosszas vita után a megyei testület tudomásul vette a két gimnázium átruházásának szándékát azzal, hogy a megyei hivatal az idei decemberi megyei testületi ülésre kidolgozza és benyújtja az átruházás egyes változatait – majdani vertikális vagy horizontális összevonással, mely két vagy három középiskolát érint Ipolyságon, a város által fenntartott alapiskolákat, valamint a megyei vagyon, a gimnázium épülete rendezésének vetületében – majd a megyei testület a decemberi testületi ülésen hozza meg a végső döntést.

Végül, az eredeti határozati javaslat helyett azért vette tudomásul a megyei testület a két gimnázium átruházásának szándékát, – és nem hozott erről határozatot – mivel a folyamat kezdeményezője, Ipolyság Önkormányzata is csupán tudomásul vette az átruházás szándékát, nem hozott erről határozatot. Ipolyság polgármestere, Zachar Pál megyei képviselő a megyei testületben elkötelezte magát, hogy a decemberi megyei testületi ülésig, vagyis a várható végleges döntésig a város önkormányzata határozatot hoz a két gimnázium átruházásáról városi hatáskörbe és annak anyagi, vagyonjogi, valamint további vonatkozásairól.

Ipolyság Önkormányzata az átruházást követően vertikális összevonással hozná létre a magyar nyelvű iskolaközpontot (alapiskola + gimnázium) és a szlovák nyelvű iskolaközpontot (alapiskola + gimnázium).

(Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Magyar Szövetség Megyei Képviselőcsoportjának elnöke/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »