Fiatalos lendületet kap a 48 éves hagyományra visszatekintő Honismereti Kerékpártúra

Fiatalos lendületet kap a 48 éves hagyományra visszatekintő Honismereti Kerékpártúra

A Honismereti Kerékpártúra a nyári programok kínálatában egy érdekes és értékes színfolt már hosszú ideje országunkban. Különlegessége, hogy a kilenc napon át tartó rendezvény egyes programjai között biciklivel teszik meg az utat a résztvevők, így látogatnak el mindig egy adott régió kulturális, tájvédelmi vagy történelmi vonatkozásban érdekes helyszíneire.

Tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújt fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, rengeteg honismerettel fűszerezve.

A rendezvény szakmai védnöke Koleszár Béla, aki számos túra társszervezője és állandó résztvevője, az ifjúsági koordinátor pedig Matus Fanni vásárúti születésű, jelenleg budapesti egyetemista, aki családjában már a honismereti kerékpártúrázók harmadik generációját képviseli – nagyapja, Urbančok Egon régi túrás és túraszervező, édesanyja Urbančok Lara pedig több túra – beleértve az ideit is – főszervezője.

A szervezői csapat tagja Hodossy Katalin, aki családjával együtt szintén több túrán részt vett már, a Diákhálózat egykori elnökeként a fiatalítás jegyében párbeszédet kezdeményezett az egyetemistákat tömörítő szervezet és a Honismereti Kerékpártúra szervezői között.

amelyen részt vettek a prágai AED, a brünni KAFEDIK, a pozsonyi JAIK, a nyitrai Jugyik, a kassai Kikelet, a komáromi JóMód, a budapesti KAD és a győri JÁDiK egyetemi klubok küldöttei.

Hírdetés

A szavazásra azután került sor, hogy az egyetemisták részletesen megismerték az egykor még elődeik által szervezett rendezvényt. Az első Honismereti Kerékpártúrát (HKT) ugyanis még 48 évvel ezelőtt, épp a prágai AED egyetemi klub aktivistái szervezték azzal a céllal, hogy a fiatal magyar értelmiségnek egy értékes nyári programot kínáljanak. „Merva Laciék (az I. HKT szervezője, a szerk. megj.) ötletéből napjainkra egy közel fél évszázados hagyomány jött létre. Én ebben a hagyományban nevelkedtem, hiszen apám, Urbančok Egon maga is szervezője volt a HKT-nak,s 11 éves korom óta rendszeresen magával vitt a nyári túrákra. Ugyanígy tettem én is, mindkét gyermekem sok kilométert tekert már le a HKT-n.  Közben pedig a HKT szervezői munkáiból is kivettem a részem, többek között hét túrának voltam eddig a szervezője” – árulta el Urbančok Lara, a Honismereti Kerékpártúra Polgári Társulás elnöke.

Mint hozzátette:

Ezért is kerestük fel a Diákhálózatot, melynek tagszervezete a HKT hagyomány magvát elvető prágai AED, hogy kapcsolódjanak be újra a Honismereti Kerékpártúra szervezésébe, valamint vegyenek részt a túrán minél nagyobb számban.”

Az idei HKT programjáról a 48. HKT programkoordinátora, Hodossy Katalin árult el részleteket a jelenlévőknek. Idén a túra a Duna mente, a Csallóköz és Mátyusföld varázslatos helyeit járja be július 30-tól augusztus 7-ig.

A rendezvénnyel kapcsolatban a szervezők készségesen árulnak el további részleteket a [email protected] elérhetőségen keresztül.

(Diákhálózat/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »