Fiala-Butora János felvidéki jogász a Lőrincz Csaba-díj idei kitüntetettje

Fiala-Butora János felvidéki jogász a Lőrincz Csaba-díj idei kitüntetettje

Az idén Fiala-Butora János felvidéki jogász, közgazdász, emberi jogi ügyvéd részesült a Lőrincz Csaba-díjban, amelyet ünnepélyes keretek között hétfőn adtak át Budapesten.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára köszöntőjében kiemelte: a díj névadója, Lőrincz Csaba közéleti tevékenységével kimagaslót nyújtott egy olyan időszakban, amikor a határon túli kérdések nem álltak a magyar politika figyelmének középpontjában, de még a céltábláján sem voltak fellelhetők. Volt egy maroknyi ember, akik akkor is tett a határon túli magyarság megmaradásáért, amikor semmilyen megbecsülésnek nem örvendett e terület a szocialista-liberális kormányzás idején – mutatott rá.

Budapest, 2024. június 17.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára köszöntõt mond a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány Lõrincz Csaba-díjának átadásán a Petõfi Irodalmi Múzeumban tartott ünnepségen 2024. június 17-én. A díjat Fiala-Butora János felvidéki jogász, közgazdász, emberi jogi ügyvéd kapta.
MTI/Soós Lajos

Méltatta és a kormány nevében megköszönte a díjazott, Fiala-Butora János tevékenységét, kiemelve, nagyon jelentős munkát végez ügyvédként. Fontos, hogy legyenek olyan határon túli „harcostársak”, szövetségesek, akik a hivatalos politika sáncain kívül is tudják támogatni a kisebbségekkel összefüggő törekvéseket – hangsúlyozta. Kitért arra is: napjainkban Szlovákiával valóban baráti és szövetségesi a kapcsolat, de még most is rengeteg olyan múltbéli elvarratlan szálat kell kezelni, amely hátrányosan érintheti a felvidéki magyarokat.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a felvidéki magyar politika jövőjét illetően tanácstalanságának adott hangot, megjegyezve: nem találták meg egyelőre a megoldást az ottani magyar képviselet problémájára. A sorozatos kudarcok arra hívták fel a figyelmet, hogy a felvidéki premisszák nem hoztak olyan eredményeket, mint amilyenekre szükség van. Ha a Felvidékkel összefüggésben nem tudják megmondani, miért történt, ami történt, akkor később ez a többi magyar közösség esetében is bekövetkezhet – figyelmeztetett. Mióta sok meghatározó, közéleti személyiséget elveszítettek, nagyon nagy szükség van, hogy tanácsokat kapjanak – mondta. Felszólítással élt a Kárpát-medence meghatározó személyiségei felé, kiemelve: itt az idő elgondolkodni a jövőről, a stratégiáról, merre tovább Felvidék, Kárpát-medence, magyar nemzetpolitika.

Hírdetés

Németh Zsolt a magyar nemzetpolitika legjelentősebb díjának nevezte az elismerést. A díj névadója az ezredforduló egyik legnagyobb nemzetstratégiai gondolkodója, a nemzetpolitika megalkotója volt – idézte fel Lőrincz Csaba alakját, hozzátéve: a státusztörvény kidolgozása is az ő nevéhez fűződik.

Horony Ákos, szlovákiai kisebbségi kormánybiztos a díjazott munkásságát méltatva elmondta: Fiala-Butora János, aki 1979-ben született a felvidéki Aranyosmaróton, majd Pozsonyban nőtt fel, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Jogtudományi Intézet tudományos főmunkatársaként és a Mocsáry Lajos Intézet igazgatójaként tevékenykedi. Meghívott szakértője az európai kisebbségi jogi ernyőszervezeteknek, mint a FUEN és az ELEN (European Language Equality Network). 2018 óta a Kisebbségi Jogvédő Intézet együttműködő ügyvédje. Kutatási témája a nemzetközi emberi jogi rendszer, különösen a nemzeti kisebbségek és a fogyatékos személyek jogai. Ügyfelei közé tartoznak a  Beneą-dekrétumok kárvallottjai, állampolgárságukat vesztett személyek, a magyar nyelv használata miatt megbírságolt személyek és közösségek a  Felvidéken, Erdélyben és másutt, akiket hazai nemzetközi fórumokon, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, a luxembourgi Európai Bíróság és az ENSZ bizottságai előtt képvisel. Több törvényjavaslat kidolgozásában is részt vett, mint például a kisebbségi kultúrák támogatásáról szóló törvény, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény és a nyelvtörvények reformja – ismertette.

Lőrincz Csaba erdélyi származású politikus, egyetemi oktató és publicista volt, aki meghatározó módon formálta Magyarország külkapcsolatait és nemzetpolitikáját. Sepsiszentgyörgyön született 1959-ben, 1986-ban települt át Magyarországra, a Fidesz kisebbségi és külügyi szakértője volt, 2000 és 2002 között a Külügyminisztériumban helyettes államtitkári pozíciót töltött be, 2008-ban hunyt el. A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a róla elnevezett díjjal 2009 óta ismeri el azok munkáját, akik sokat tesznek a magyar összetartozás szellemének erősítéséért.

MTI

The post Fiala-Butora János felvidéki jogász a Lőrincz Csaba-díj idei kitüntetettje appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »