Ferenc pápa vasárnap délben: A házastársak legyenek nyitottak a gyermekáldásra!

Ferenc pápa vasárnap délben: A házastársak legyenek nyitottak a gyermekáldásra!

A Szentatya október 6-án délben az Úrangyala elimádkozása előtt a házastársak közötti teljesen odaadó szeretet és a gyermekáldásra való nyitottság fontosságáról elmélkedett. A Mária-imát követően, több aktuális kérdés megemlítése után, bejelentette, hogy december 8-án, a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén konzisztóriumot tart huszonegy új bíboros kinevezésére.

A leendő bíborosok között van többek között Német László verbita szerzetes, a belgrádi főegyházmegye érseke, aki 2004 és 2007 között a verbita rend magyarországi tartományfőnöke volt, 2006 és 2008 között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkáraként dolgozott, 2002-től a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tanított missziológiát; Angelo Acerbi olasz érsek, aki 1990 és 1997 között volt apostoli nuncius Magyarországon; és Timothy Radcliffe, a püspöki szinódus most zajló közgyűlésén elmélkedéseket tartó neves domonkos teológus.

Az alábbiakban a Szentatya teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvéreim, szép vasárnapot kívánok!

Ma a liturgia evangéliumában (vö. Mk 10,2–16) Jézus a házastársi szeretetről beszél. Mint más alkalmakkor is, néhány farizeus provokatív kérdést tesz fel neki egy vitatott témáról, ez pedig a feleség elbocsátása, eltaszítása a férj részéről. Vitába szeretnék belerángatni Jézust, ám ő nem engedi, inkább megragadja az alkalmat, hogy felhívja figyelmüket egy fontosabb dologra: a férfi és a nő közötti szeretet értékére.

Jézus korában a férfiakhoz képest a nőknek hátrányosabb volt a helyzete a házasságban: a férj akár jelentéktelen okból is elkergethette, eltaszíthatta feleségét, és ezt a Szentírás legalista értelmezésével indokolták. Ezért az Úr a szeretet követelményeihez vezeti vissza beszélgetőpartnereit. Emlékezteti őket:

Ahhoz, hogy ez megtörténjen, hangsúlyozza, hogy kölcsönös ajándékozásuknak teljesnek kell lennie, egész lényüket magában kell foglalnia, „félmegoldások” nélkül – ez a szeretet –, hogy ez egy olyan új élet kezdete legyen (vö. Mk 10,7; Ter 2,24), amelynek az a rendeltetése, hogy ne „amíg kedvem tartja”, hanem örökké tartson, elfogadva egymást, és „egy testté” egyesülve (vö. Mk 10,8; Ter 2,24). Ez persze nem könnyű, hűséget igényel, a nehézségek között is, tiszteletet, őszinteséget, egyszerűséget kíván (vö. Mk 10,15). Megköveteli, hogy nyitottak legyenek az egyeztetésre, olykor – ha szükséges – a vitára, de mindig készen a megbocsátásra és a kibékülésre.

[Mondhatná valaki:] „Mondja meg, atyám, hogyan lehet kibékülni!” – „Elég egy cirógatás, így”, de sose fejezzétek be a napot anélkül, hogy kibékülnétek!

Azt se felejtsük el, hogy a házastársak számára elengedhetetlen, hogy nyitottak legyenek az élet ajándékára, a gyermekek ajándékára, akik a szeretet legszebb gyümölcsei, Isten legnagyobb áldása, öröm és remény forrása minden otthon és az egész társadalom számára. Vállaljatok gyermekeket! Tegnap nagy vigasztalásban volt részem. A csendőrség napja volt, és egy csendőr a nyolc gyermekével jött el! Gyönyörű volt látni. Kérlek benneteket, legyetek nyitottak az életre, arra, amit Isten küld.

Kedves nővéreim, kedves fivéreim, a szeretet követelményeket támaszt, igen, de gyönyörű, és minél inkább engedjük, hogy elárasszon bennünket, annál inkább felfedezzük benne az igazi boldogságot.

Szűz Mária segítse a keresztény házastársakat! Forduljunk hozzá lelki egységben azokkal a hívekkel, akik a pompeji kegyhelyen gyűltek össze a Rózsafüzér Királynőjéhez intézett hagyományos imádkozásra!

Hírdetés

A Szentatya szavai az Úrangyala elimádkozása után:

Kedves testvéreim!

Holnap lesz egy éve, hogy terrortámadás érte az Izraelben élő embereket, akiket szeretnék újból lelki közelségemről biztosítani. Ne feledjük, hogy még sok túsz van Gázában: kérem, azonnal bocsássák őket szabadon! Azóta a nap óta a Közel-Kelet egyre mélyebb szenvedésbe süllyedt, továbbra is pusztító katonai akciókkal sújtanak le a palesztin lakosságra. Rendkívül sokat szenved a lakosság Gázában és a többi területen. Többnyire ártatlan civilekről van szó, akiknek meg kell kapniuk minden szükséges humanitárius segítséget.

Felhívást intézek a nemzetközi közösséghez, hogy vessen véget a bosszú spiráljának, és állítson le minden további támadást – mint amilyet néhány napja Irán hajtott végre –, mely még nagyobb háborúba sodorhatja azt a térséget. Az összes nemzetnek joga van ahhoz, hogy békében és biztonságban éljen, és hogy területét ne támadják meg és ne szállják meg!

Ebben a helyzetben nagyobb szükség van az imára, mint valaha. Ma délután mindannyian elmegyünk a Santa Maria Maggiore-bazilikába, hogy az Istenanya közbenjárását kérjük; holnap pedig imanapot és böjti napot tartunk a világ békéjéért. Egyesüljünk a Jó erejével a háború ördögi cselvetései ellen!

Lélekben közel vagyok Bosznia-Hercegovina árvíz sújtotta lakosságához. Az Úr fogadja irgalmába a megholtakat, vigasztalja családjaikat és támogassa ezeket a közösségeket!

Köszöntelek benneteket, rómaiak, Olaszországból és sok más országból érkezett zarándokok! Külön is köszöntöm az El Salvador-i Cabañasból érkezett zenekart – később halljuk majd őket játszani –, a radomi egyházmegye Irgalmas Szűzanya-kegyhelyének ájtatos lengyel híveit, továbbá a Martinique szigetéről érkezett híveket. Üdvözlöm a Jelenések Szüze Tre Fontanénál lévő kegyhelyéről érkezett zarándokcsoportot, mely ma a Szűzanya szobrát a Szent Péter-székesegyházból ebbe a római Mária-kegytemplomba viszi, és a békéért imádkozik. Üdvözlöm a tarantói Poggio Galeso kisszeminárium egykori diákjait. Köszöntöm a római Associazione Teatro Patologicót, a cremonai Sacra Famiglia iskola együttesét és a „Fiabaday” rendezvény résztvevőit, akik az építészeti akadályok megszüntetéséért dolgoznak.

Származásuk Egyházunk egyetemességét fejezi ki, mely továbbra is hirdeti Isten irgalmas szeretetét a föld minden emberének. Az új bíborosok felvétele a római egyházmegyébe azt az elválaszthatatlan köteléket nyilvánítja ki, amely Péter széke és a világszerte működő részegyházak között fennáll. Íme, az új bíborosok neve:

– Őexcellenciája Mons. Angelo ACERBI érsek, apostoli nuncius;
– Őexcellenciája Mons. Carlos Gustavo CASTILLO MATTASOGLIO, Lima érseke, Peru;
– Őexcellenciája Mons. Vicente BOKALIC IGLIC CM, Santiago del Estero érseke, Argentína prímása;
– Őexcellenciája Mons. Luis Gerardo CABRERA HERRERA OFM, Guayaquil érseke, Ecuador;
– Őexcellenciája Mons. Fernando Natalio CHOMALÍ GARIB, Santiago del Chile érseke;
– Őexcellenciája Mons. Tarcisio Isao KIKUCHI SVD, Tokió érseke, Japán;
– Őexcellenciája Mons. Pablo Virgilio SIONGCO DAVID, Kalookan püspöke, Fülöp-szigetek;
– Őexcellenciája Mons. NÉMET László SVD, Belgrád-Szendrő (Beograd-Smederevo) érseke, Szerbia;
– Őexcellenciája Mons. Jaime SPENGLER OFM, Porto Alegre érseke, Brazília;
– Őexcellenciája Mons. Ignace BESSI DOGBO, Abidjan érseke, Elefántcsontpart;
– Őexcellenciája Mons. Jean-Paul VESCO OP, Algír érseke, Algéria;
– Őexcellenciája Mons. Paskalis Bruno SYUKUR OFM, Bogor püspöke, Indonézia;
– Őexcellenciája Mons. Joseph MATHIEU OFM, Teherán-Iszfahán érseke, Irán;
– Őexcellenciája Mons. Roberto REPOLE, Torino érseke, Olaszország;
– Őexcellenciája Mons. Baldassare REINA, mától a római egyházmegye általános helynöke;
– Őexcellenciája Mons. Francis LEO, Toronto érseke, Kanada;
– Őexcellenciája Mons. Rolandas MAKRICKAS, a Santa Maria Maggiore pápai bazilika koadjutor főpapja;
– Őexcellenciája Mons. Mykola BYCHOK CSR, az ukránok melbourne-i Szent Péter és Pál eparchiájának püspöke;
– Főtisztelendő Timothy Peter Joseph RADCLIFFE OP atya, teológus;
– Főtisztelendő Fabio BAGGIO CS atya, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztérium Migránsok és Menekültek Szekciójának titkárhelyettese;
– Mons. George Jacob KOOVAKAD, az Államtitkárság tisztviselője, a pápai utak felelőse.

Imádkozzunk az új bíborosokért, hogy Krisztushoz, az irgalmas és hűséges főpaphoz való ragaszkodásuk megerősítésével segítsenek engem Róma püspökeként végzett szolgálatomban Isten egész szent népének javára!

Szép vasárnapot kívánok mindnyájatoknak! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »