Ferenc pápa: Mama Antula arra tanít, hogy gondoskodjunk a legutolsókról is

Ferenc pápa: Mama Antula arra tanít, hogy gondoskodjunk a legutolsókról is

Két nappal María Antonia de San José de Paz y Figueroa szentté avatása előtt, február 9-én Ferenc pápa argentin zarándokok egy csoportját fogadta a Vatikánban. Hozzájuk intézett beszédében felidézte a szentéletű szerzetesnő alakját, aki Buenos Aires-ben a 19. században terjesztette az ignáci lelkigyakorlatokat, és nem adta föl küldetését akkor sem, amikor jezsuita rendet betiltották Argentínában.

Nagy örömének hangot adva, spanyol nyelven köszöntötte honfitársait Ferenc pápa az audiencián, amelyet Mama Antula szentté avatása alkalmából tartott a Kelemen-teremben február 9-én, pénteken délelőtt. Püspökök, papok, szerzetesek, szerzetesnők és világi hívők érkeztek Argentínából az Isteni Megváltó Leányai kongregáció alapítónőjének szentté avatására, amelyre február 11-én, vasárnap délelőtt fél tízkor került sor a Szent Péter téren.

Ferenc pápa a találkozón kiemelte: Mama Antula odafigyelt a legutolsókra, ami a mai világ számára is ösztönzőleg hat, különösen azok számára, akiket a társadalom leselejtez és elhajít. „Mama Antula szeretete, különösen a rászorulók szolgálatában ma nagy erővel szól hozzánk egy olyan társadalomban, mely hajlamos elfelejteni, hogy a szélsőséges individualizmus vírusát a legnehezebb felszámolni. Megtéveszt ez a vírus, mert elhiteti velünk, hogy minden abban áll, hogy szabad utat engedünk ambícióinknak.”

Ferenc pápa emlékeztetett rá, hogy

és ezt az utat választotta María Antonia. Megtapasztalta azt, amit Isten kér mindnyájunktól, vagyis hogy saját életállapotunkban felfedezzük hívását, ami bármire is szóljon, mindig Isten nagyobb dicsőségét és a lelkek üdvösségét szolgálja. Ezt tanítja nekünk az ignáci lelkiség, amelyből Mama Antula táplálkozott, és ami minden cselekedetének hajtómotorja volt. Amikor Argentínában betiltották a Jézus Társasága működését, María Antonia egyedül vezette a lelkigyakorlatokat, így igyekezett mindenkinek segíteni abban, hogy fölfedezhesse, milyen szép követni Krisztust. Sok ellenségeskedésbe ütközött, meg is tiltották, hogy megszervezze a lelkigyakorlatokat, ő mégis úgy döntött, hogy titokban megtartja azokat. Az illegalitás dimenziójáról nem szabad elfeledkeznünk, ez nagyon fontos – húzta alá a Szentatya. Ez a másik üzenet, amit a boldog a világunkra bíz:

Hírdetés

Még saját családunkban vagy munkahelyünkön is találhatunk sivár közeget, ahol meg kell őriznünk a hitet, és meg kell próbálnunk sugározni azt. Ehhez szilárdan kell gyökereznünk az Úrban, és mindenben lehetőséget kell látnunk arra, hogy környezetünkbe elvigyük az evangélium örömét.

Ferenc pápa Mama Antula Eucharisztia iránti nagy buzgalmára is emlékeztetett, amely egész keresztény életünk középpontja, s amiből az ahhoz szükséges erő is forrásozik, amely segít megvalósítani apostolkodásunkat.

Az argentin zarándokokat végül arra kérte a Szentatya, hogy tanúskodjanak honfitársuk példájáról. A Lujani Szűzanya járjon közben minden argentin zarándokért és az egyetemes Egyházért – fohászkodott Ferenc pápa, majd imáiról biztosította őket, tőlük saját magáért is imáikat kérve.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »