Ferenc pápa fogadta Eduard Heger szlovák miniszterelnököt, akivel az ukrajnai háborúról tárgyalt

Ferenc pápa fogadta Eduard Heger szlovák miniszterelnököt, akivel az ukrajnai háborúról tárgyalt

A Szentatya március 14-én fogadta a Vatikánban Eduard Heger szlovák miniszterelnököt, aki a pápai audiencia után találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkárával is. A megbeszélések középpontjában a Szlovák Köztársaság segítségnyújtása állt az orosz invázió elől menekülő ukránoknak.

A Szentszék sajtóközleménye szerint Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke március 14-én, hétfőn találkozott Ferenc pápával. A felek felidézték a pápa 2021. szeptemberi szlovákiai apostoli útját, és elismerésüket fejezték ki „a jó kétoldalú kapcsolatokért és az Egyház társadalmi szerepéért” a Szlovák Köztársaságban. A pápa és a miniszterelnök az ukrajnai háborúról is „mélyrehatóan” tárgyaltak, „a regionális és nemzetközi hatására” is kitérve. Ferenc pápa és Eduard Heger kiemelt figyelmet szentelt „a humanitárius helyzetnek és a háborús menekültek befogadásának”.

Hírdetés

A pápával való találkozása előtt Eduard Heger interjút adott a Vatikáni Rádiónak. A szlovák miniszterelnök elmondta: azért jött Rómába, hogy találkozzon a Szentatyával, és hogy megköszönje tavaly szeptemberi háromnapos szlovákiai látogatását. Hangsúlyozta, hogy beszél Ferenc pápával az ukrajnai háborúról is, amely több mint 2,6 millió embert kényszerített az ország elhagyására. Mintegy 200 ezer ukrán menekült érkezett Szlovákiába azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta szomszédját. Eduard Heger rámutatott, hogy jelenleg 10–12 ezer körül mozog a naponta érkezők száma, de hozzátette, hogy a következő napokban az orosz támadások erősödésével a szám emelkedésére számít. Ennek következtében Szlovákia azt tervezi, hogy növeli kapacitását a háború borzalmai elől menekülő ukránok befogadására.

Forrás és foró: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »