Ferenc pápa az Egyházak Világtanácsához: A keresztények közötti megbékélés küldetésünk alapfeltétele

Ferenc pápa az Egyházak Világtanácsához: A keresztények közötti megbékélés küldetésünk alapfeltétele

A németországi Karlsruhéban tartják szeptember 1-től 8-ig az Egyházak Világtanácsának 11. közgyűlését, amire Ferenc pápa is üzenetet küldött. A közgyűlés – amely 2021-ben lett volna esedékes, csak a világjárvány miatt az idei évre halasztották – témája: „Krisztus szeretete mozgatja, megbékíti és egyesíti a világot”.

Ferenc pápa üzenetében „lelkipásztori érdeklődéséről biztosítja a közgyűlés munkáját”, amely „elmélyíti és erősíti a közösség kötelékeit az egyházak és a jelenlévő ökumenikus szervezetek között”. A Szentatya emlékeztet arra, hogy a Katolikus Egyház a Világtanács 1961-ben, Új-Delhiben tartott közgyűlése óta „delegált megfigyelő” státuszban vesz részt a munkában. A pápa örömének ad hangot, hogy „az évek során megerősödött a kapcsolat a Római Katolikus Egyház és az Egyházak Világtanácsa között”, s úgy véli, a közgyűlés idei témája – „Krisztus szeretete mozgatja, megbékíti és egyesíti a világot” – a világunkat sújtó viszályok, a konfliktusok és a megosztottság korában különösen nagy jelentőségű.

„Sajnálatos módon a háborúk, a hátrányos megkülönböztetés és az igazságtalanság, valamint a megosztottság különféle formái tovább folytatódnak még a keresztény hívők között is.

A pápa a közgyűlés témája kapcsán megállapítja: „időszerű felhívás a világ keresztény közösségéhez azzal a céllal, hogy működjenek együtt az egyházak, a vallások, a kultúrák, a népek, a nemzetek és az egész emberi család szorosabb egymáshoz közeledése és egysége érdekében, továbbá mozdítsák elő a megbékélést szerte a világon”. Miközben elkötelezzük magunkat a mind nagyobb erőfeszítések mellett: hogy gondoskodjunk a leginkább rászorulókról, munkálkodjunk az igazságosságért és a békéért és támogassuk az emberi fejlődést; tegyük ezt az evangélium bennünket megérintő ereje által.

A megbékélés és az egység keresésének mindenekelőtt vertikális dimenziója van, hiszen afelé fordul, aki a világ megváltójaként és a történelem uraként a mi megbékélésünk, ahogy Pál apostol írja a második korinthusi levelében: „Valójában Isten az, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által” (vö. 2Kor 5,18).

Hírdetés

Csak azok a keresztények tudnak embereket megnyerni, akik teljes mértékben elkötelezték magukat az emberi család szolgálatában, és buzgón fáradoznak abban, hogy minden országban tanítványokat szerezzenek – miközben a missziós parancs jegyében megkeresztelik őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében, és megtanítják őket mindannak a megtartására, amit az Úr megparancsolt (vö. Mt 28,19). Azzal az állandó kísértéssel szemben, hogy az evangélium üzenetét evilági gondolkodásmódhoz igazítsuk, mindig tudatosítanunk kell magunkban, hogy csak akkor tudunk tanúbizonyságot tenni, ha hűségesek vagyunk az Úrhoz, aki ezt mondta magáról: „Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem juthat az Atyához, csakis énáltalam” (Jn 14,6).

Ám hogyan is hirdethetnénk hitelesen a kiengesztelődés evangéliumát anélkül, hogy ha keresztény hívő emberként magunk ne fáradoznánk az egymás közötti megbékélésért? Kérem az Istent – szól Ferenc pápa üzenete –, hogy a közgyűlés gyarapítsa mindenki elkötelezettségét annak érdekében, hogy szorosabban együttműködjön egy befogadóbb és láthatóbb közösségért.

Az ökumenizmus és a misszió összetartoznak és összefüggnek. Ez a közgyűlés már megbékélt sokszínűségének a jelképe. Erősítse és mélyítse el mindenkinek a közösségét, hogy a keresztény egység még ragyogóbb jele legyen a reménynek és a vigasznak az emberiség számára. Annak tudatában, hogy az ökumenizmus lelke a hiteles megtérés, az életszentség és az imádság marad (vö. Unitatis Redintegratio, 8), azért imádkozom, hogy a közgyűlés a Szentlélek erejével és fényével hozza közelebb a világot a megbékéléshez és az egységhez” – zárul Ferenc pápa üzenete az Egyházak Világtanácsának 11. Közgyűléséhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: World Council of Churches

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »