Ferenc pápa adományai a segélyszállító teherautókon megérkeztek Harkivba

Ferenc pápa adományai a segélyszállító teherautókon megérkeztek Harkivba

Augusztus 12-én érkeztek meg az orosz támadások által sújtott térségbe azok a teherautók élelmiszerekkel, ruhákkal, higiéniai cikkekkel és gyógyszerekkel, amelyeket a Svájci Gárda tagjai raktak fel a kamionokra Rómában. A segélyek szétosztását a vatikáni Apostoli Alamizsnahivatal végzi, együttműködésben a görögkatolikus exarchátussal.

Vaszil Tucsapec görögkatolikus püspök, harkivi exarcha úgy fogalmazott: „Sok, a határról evakuált ember kopogtat az ajtónkon, és kér segítséget. Semmit sem tudtak magukkal hozni.”

A pápa karitatív szervezete megérkezett az ukrajnai konfliktus szívébe, Harkivba, amely az orosz bombázások által leginkább érintett régiók egyike. A teherautókat tartós élelmiszerekkel, babaételekkel és személyes higiéniai cikkekkel, ruhákkal, gyógyszerekkel és egyéb alapvető szükségleti cikkekkel pakolták meg, melyek augusztus 8-án indultak Rómából. A teljes művelet lebonyolítása, mint mindig, a Konrad Krajewski bíboros főalamizsnás által vezetett Apostoli Alamizsnahivatal irányításával történik.

A pápa újabb, szolidaritását kifejező küldeményének összekészítésében közreműködött a Svájci Gárda egy csoportja. Ferenc pápa a háború kezdete óta folyamatosan adományokat, sőt mentőautókat is küldött a konfliktus által sújtott lakosságnak, amelyeket Krajewski bíboros mintegy tíz ukrajnai utazása során osztott szét. A fiatal gárdisták a Szent Szófia római bazilikánál néhány óra alatt teljesen megtöltötték dobozokkal a teherautókat.

A Rómából küldött szállítmány a harkivi régióba érkezett, ahol a helyi görögkatolikus egyházzal működtek együtt. A vatikáni médiának küldött videójában Vaszil Tucsapec görögkatolikus püspök a harkivi exarchátus nevében köszönetet mondott a pápának és a Szentszéknek a segítségért. A Szent Miklós-székesegyházban alakították ki a segélygyűjtő központot. „Dicsértessék a Jézus Krisztus! A humanitárius segélyek megérkeztek Rómából katedrálisunkba. Külön köszönetet szeretnék mondani Marco Semehen atyának, aki a háború miatt szenvedő harkiviak számára megszervezte a gyűjtést. Köszönöm a Szent Szófia Egyesületnek, az önkénteseknek és a római közösség tagjainak, akik elkészítették és elküldték ezt a segélyszállítmányt. Megérkeztek azok a termékek, amelyeket az emberek mindig kérnek, és más dolgok is, amelyekre szükségük van” – mondta videóüzenetében az exarcha.

Vaszil Tucsapec görögkatolikus püspök kifejezte köszönetét Krajewski bíborosnak ezért a segítségért és a Szentszéknek a támogatásért. „Az utóbbi időben sok embert evakuáltak az orosz határhoz közeli helyekről, különösen Vovcsanszkból és Lipciből, ahol harcok folynak. Sokan közülük Harkivba érkeztek, és

Hírdetés

Ez a humanitárius segítség tehát nagyon fontos, és még egyszer köszönetet mondok mindazoknak a jótevőknek, akik elfogadták felhívásunkat, és úgy döntöttek, hogy megsegítik Harkiv lakosságát, akik szenvednek a háborútól. Imádkozunk minden jótevőért. Isten áldjon meg benneteket!” – fogalmazott Harkiv görögkatolikus püspöke.

Krajewski bíboros is elégedettségét fejezte ki a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában: „Nagyon örülök a hírnek, hogy a teherautók a Szentatya és sok római ajándékaival megérkeztek úticéljukhoz Ukrajnába. Korábban biztonsági okokból nem lehetett felfedni a helyszínt. Ezek a leginkább bombázott területek, ahol az emberek sokat szenvednek.”

A bíboros köszönetet mondott a svájci gárdistáknak is, akik „sok-sok órán keresztül” segítettek megrakni a teherautókat, valamint „a sok-sok rómainak, akik nagyon nagylelkűek voltak. Igazán köszönöm.” Természetesen köszönet a pápának is, aki ismét megmutatta konkrét közelségét a meggyötört Ukrajnához, amelyet minden nyilvános felhívásában megemlít, kérve a híveket, hogy ne feledkezzenek meg róla.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »