Ferenc pápa a nevelésről: A gondolatok, érzések és cselekvések összhangja a lényeg

Ferenc pápa a nevelésről: A gondolatok, érzések és cselekvések összhangja a lényeg

Február 1-jén, csütörtökön délelőtt fogadta a Vatikánban a pápa az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem vezetőségét és kuratóriumi tagjait. Hozzájuk intézett beszédében többek között arra buzdította a katolikus felsőoktatási intézmény képviselőit, segítsék a fiatalokat, hogy merjenek álmodni, és nyitottak maradjanak mindarra, ami igaz, jó és szép az életben.

A Szentatya köszöntötte az egyetem igazgatóját, John Jenkins atyát; a kuratórium tagjait és az intézmény vezetőit. Emlékeztetett rá, hogy a Notre Dame Egyetem 1842-ban történt alapítása óta az Egyház evangelizáló küldetését segítette az emberi személy teljes körű képzésével. Ahogy Boldog Basil Moreau, a Szent Kereszt Kongregáció alapítója hangsúlyozta:

Méghozzá nemcsak fejjel, hanem három nyelvezetet kell ötvözni: a fej, a szív és a kéz nyelvét. – tette hozzá a pápa. – Ebben áll a nevelés titka. A gondolatok, érzések és cselekvések összhangja a lényeg, ne feledjük! Ezek együtt adják meg azt a távlatot, amelyen belül a katolikus egyetemi közösségek szilárd és integrált személyiségeket nevelhetnek, olyan életszemlélettel, melyet Krisztus tanítása táplál.

Ferenc pápa részletesen is kifejtette a hármas nyelvezet értelmét. Elsőként a fejről szólt. A katolikus egyetemek természetüknél fogva segítik a megismerést az akadémiai tanulmányokon és a kutatáson keresztül. A globalizált világban ez szükségszerűen azzal jár, hogy együtt kell működni más tudományágakkal és kutatási területekkel. A katolikus intézmények nevelési erőfeszítései azon szilárd meggyőződésen alapulnak, hogy

Ebből következően mind a nevelők, mind a diákok hivatása az, hogy egyre jobban értékeljék a katolikus gondolkodás hagyományát. Az intellektuális hagyomány azonban nem bezárkózást jelent, hanem nyitást – szögezte le a Szentatya. – Meg kell őriznünk és tovább kell vinnünk ezt a hagyományt.

A katolikus egyetemek feladata nem merül ki ebben, hiszen nemcsak az elmét kell fejleszteniük, hanem a szíveket is ki kell tágítaniuk. Gondolkodni érzések nélkül nem emberi – hangsúlyozta Ferenc pápa. – Az egész egyetemi közösség arra kapott meghívást, hogy – bölcsen és tisztelettel – elkísérje a személyeket, főként a fiatalokat az élet ösvényein, és segítse őket, hogy nyitottak legyenek mindarra, ami igaz, jó és szép. Ehhez

Hírdetés

Segítitek-e a fiatalokat, hogy álmodjanak? – tette fel a kérdést Ferenc pápa az audiencián. – A párbeszéd és a találkozás kultúrájának előmozdítására van szükség, hogy mindenki megtanulhassa testvérként felismerni, értékelni és szeretni egymást, főként pedig mint Isten szeretett gyermekeit. Ezért nem szabad elhanyagolnunk a vallás alapvető szerepét az emberi szívek nevelésében – mutatott rá a pápa, majd örömét fejezte ki, amiért az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem légköre lehetővé teszi a hallgatók, oktatók és munkatársak számára a spirituális fejlődést és azt, hogy tanúságot tegyenek az evangéliumról, mely képes átalakítani a társadalmat, mindenkinek reményt ad, valamint erőt ahhoz, hogy bölcsen szembenézzen korunk kihívásaival.

Beszéde harmadik gondolataként a kéz nyelvezetéről szólt a Szentatya, mely a fej és a szív mellett szükséges az átfogó katolikus neveléshez,

Nem maradhatunk intézményeink falai közé zárva, ki kell lépnünk a perifériák felé, hogy találkozzunk Krisztussal és szolgáljuk őt felebarátainkban – emelte ki Ferenc pápa.

A pápa háláját fejezte ki az egyetem vezetőségének és kuratóriumának, hogy nagylelkű munkájukkal segítik a felsőoktatási intézmény katolikus identitásához való hűséget. Arra biztatta őket, hogy továbbra is juttassák érvényre a szilárd katolikus nevelés örökségét, ezáltal legyenek „a jó hathatós eszközei” a társadalomban, ahogyan azt alapítójuk, Edward Sorin francia pap óhajtotta a 19. században.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »