Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

A prosztatarák a harmadik leggyakoribb daganatos halálok a magyar férfiak körében. Évente több mint 1300 férfi hal meg ebben a betegségben. A prosztatarák akár éveken át képes tünet- és panaszmentesen fejlődni – hívta fel a figyelmet a Magyar Urológusok Társaságának főtitkára, Nyirády Péter.

Az esetek döntő többségében, ha valaki nem jár el megelőző szűrő vagy korai felismerő vizsgálatra, akkor előrehaladott állapotban tudják csak felfedezni a prosztatarákot, ezért a szakember szerint a 45 és 65 éves kor közötti férfiak szűrése volna a legfontosabb, mert esetükben a daganatos megbetegedés okozta halált meg tudnák előzni, de éppen ők a legkevésbé érzékenyek az ilyen megkeresésre. „Pedig a korai felismerés életet ment, a PSA-szűrés pedig csak az ujjbegyből vett vér vizsgálatát jelenti” – hívta fel a figyelmet a főtitkár.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke, Rozványi Balázs praktikus tanácsokat is megosztott arról, hogyan érdemes a szűrésre érkezni. Mint mondta: ne kerékpárral menjen az ember az urológushoz, mert a nyeregben való ülés is stimulálja a prosztatát. Nem kell éhgyomorral érkezni, viszont a jelentős fizikai erőkifejtést érdemes az előtte kerülni, valamint a szexuális együttlétet, mert ezek is megemelhetik a PSA-értéket.

Hírdetés

A kampány részeként Gyerünk, apukám néven, a férfi egészségre és a férfiak megmozgatására fókuszál a millió lépés az iskoládért kihívás őszi fordulója – mondta el Grúzli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai vezetője. Hozzátette: az látszik az applikációban, hogy a 20 év fölötti korosztálynak a kétharmada nő, ezért próbálják most a gyerekeken, a feleségeken, az anyákon keresztül megmozgatni a férfiakat.

„Igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogy miért fontos az, hogy egy apa, egy nagyapa, egy férfi elmenjen szűrővizsgálatra” – fejtette ki Grúzli Csaba.

A következő hetekben számos népszerű eseményen várják szűrésre a férfiakat. Szűrőállomást állítanak fel egyebek mellett a Csabai Kolbászfesztiválon és a fővárosban is. Az időpontokról és a helyszínekről a psaszures.hu oldalon lehet tájékozódni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »