Félnünk kell-e a kolumbiai mutációtól? Veszélyesebb, mint az eddig ismert vírusvariánsok?

Félnünk kell-e a kolumbiai mutációtól? Veszélyesebb, mint az eddig ismert vírusvariánsok?

Szlovákiában is felbukkant a koronavírus kolumbiai mutációja. Egy család három tagjánál fedezték fel. Van okunk az aggodalomra?

Boris Klempa virológus szerint igen, nagyobb éberségre és figyelemre van szükség.

Ján Mikas országos tisztifőorvos elmondása szerint az érintett család nem járt külföldön, s további három kontaktszemélyt jelöltek meg. Közülük még egyik sem kapta meg a védőoltást. A tünetek megjelenése után az érintett személyek azonnal kapcsolatba léptek egymással, önkéntes karanténba vonultak és covid tesztelésre mentek.

A virológus szerint ez a variáns rendkívül gyorsan terjedt el Kolumbia több régiójában. Még azokban is, ahol már nagy az átfertőzöttség. Éppen ezért oda kell figyelni rá, hatással lehet a járványra.

Hírdetés

Jelenleg már az USA-ban, Spanyolországban is szaporodnak ennek az új variánsnak az esetei, több európai államban, mint Dánia, Németország, Hollandia igazolták jelenlétét. Olyan országokról van szó, ahol sokat szekvenálnak, tehát a valódi előfordulása még nagyobb lehet”

– tette hozzá.

A kolumbiai mutánst számbelileg egyelőre még nem lehet összehasonlítani a dél-afrikai vagy brazil vírusvariációval.

Szlovákiában egyébként továbbra is a brit mutáns dominál.

Májusban az összes pozitív PCR-teszt 14,7 százalékát vizsgálták a mutáció szempontjából. A jövőben, az alacsony napi esetszám miatt elképzelhető, hogy valamennyi pozitív tesztmintán elvégzik a szekvenálást, legalábbis erről is említést tett az országos tisztifőorvos.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »