Felmérés: Bizakodó a szlovákiai éttermek többsége a jövőt illetően

Felmérés: Bizakodó a szlovákiai éttermek többsége a jövőt illetően

A szlovákiai éttermek több mint fele úgy gondolja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet okozta nehézségek ellenére jövőre is fenn tudják tartani a működésüket. A válaszadók további 38,6 százaléka a szerint 2025 problémamentes lesz, míg a fennmaradó 8,9 százalék bizonytalan a jövőt illetően – derült ki az Edenred számára készült „Food barometer” felmérésből, amelyet 2024 augusztusában és szeptemberében, a konszolidációs csomag bejelentése előtt végeztek 112 étterem bevonásával.

„A gasztronómiai szektor nagyon érzékenyen reagál a társadalmi változásokra, mivel ezek a szolgáltatások az elsők között vannak, amelyeket az emberek anyagilag nehéz időkben visszafognak. Meglátjuk, mit hoz a DPH (áfa) változása a gasztronómiában, ami ebben a szektorban csökken, de más területeken emelkedik. Nem zárható ki a szolgáltatások árának további növekedése és a vendégek számának a csökkenése sem.”

– mondta Lívia Bachratá, az Edenred PR igazgatója. Aláhúzta, hogy a vállalkozások több mint negyede elismerte, hogy az infláció miatt csökkent a vendégeik száma ebben az évben. Kevesebb mint a felük úgy vélte, hogy a vendégek száma megegyezett a tavalyival. Ezzel szemben a vállalkozások ötödének több vendége volt. Az éttermek harmada nem tapasztalt változást a vendégei viselkedésében az év eleje óta. Ugyanakkor közel 38 százalékuknak több látogatója van, de kisebb megrendelésekkel. A válaszadók negyedének kevesebb látogatása és kisebb rendelésszáma volt, mint tavaly.

Bachratá hozzátette, hogy az infláció és az áremelkedések miatt a vendéglátóhelyek tizede 60 százalék százalékkal emelte az árait. Az éttermek ötöde 26 százalékos áremelést hajtott végre. Mindössze 11 étterem tartotta meg a tavalyi árszintet.

Hírdetés

A jelenlegi helyzetben az éttermek legnagyobb kihívása a nyersanyagok árának drágulása, amellyel a vállalkozások 63,4 százaléka küzd. További kihívások közé tartozik a költségcsökkentési intézkedések keresése (53,5 százalék), a megfelelő személyzet hiánya (39,6 százalék), az árképzés korlátozott lehetőségei (36,6 százalék), a nyereséges működés fenntartására nehezedő nyomás (32,7 százalék), valamint a versenyképesség csökkenése (19,8 százalék). A munkaerőhiány miatt a vállalkozások negyede kénytelen volt az elmúlt évben bezárni a teraszt vagy a belső tér egy részét, és 12 százalékuk a nyitvatartási időt is lerövidítette.

  „Az éttermekben a leggyakoribb számlaösszeg tíz euró alatt van, és a vendégek több mint 70 százaléka hasonló összeget hagy ott. Az átlagos borravaló a számla összegének legfeljebb tíz százaléka, amit az éttermek 64 százaléka adott meg.”

– zárta mondandóját Bachratá.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »