Felmérés: Az ukránok leginkább a hadseregben, legkevésbé a tisztviselőkben bíznak

Felmérés: Az ukránok leginkább a hadseregben, legkevésbé a tisztviselőkben bíznak

Az állami és nyilvános intézmények közül az ukránok leginkább az ukrán fegyveres erőkben, az önkéntes szervezetekben és az egyházakban bíznak.

Az állami és közintézmények közül az ukrán fegyveres erőkben (a válaszadók 68%-a bízik), az önkéntes szervezetekben (64%), az egyházakban (63,5%), az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatban (61%) és a falu/város/önkormányzat vezetőiben (57%) bíznak leginkább – derül ki a Razumkov Központ szociológiai szolgálata által végzett tanulmány eredményeiből, írja az Ukranews.com.

Ezeket követi az Ukrán Állami Határszolgálat (55%), az Ukrán Nemzeti Gárda (54%), az önkéntes zászlóaljak (53,5%) és a városi tanács (51%).

Ugyanakkor a bizalmatlanság leggyakrabban az orosz médiával szemben mutatkozik, a válaszadók 79%-a nem bízik bennük. Továbbá az állami apparátusban a megkérdezettek 76%-a, az ukrán Legfelső Tanácsban (75%), a bíróságokban (74%) és Ukrajna kormányában (72%) nem bíznak.

Hírdetés

Ezenkívül az ukránok nem bíznak a politikai pártokban (72%), az ügyészségben és a kereskedelmi bankokban (71%), az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatalban és a Nemzeti Korrupciómegelőző Ügynökségben (70%), a Korrupcióellenes Ügyészségben (69%), Korrupcióellenes Legfelső Bíróságban (68%), Ukrajna Állami Adószolgálatában (65%) és az Ukrán Állami Vámszolgálatban (65%).

A bizalmatlansági besorolás tekintetében a következő a helyi bíróságok (65%),

az Alkotmánybíróság és a Legfelső Bíróság (63%), az Ukrán Nemzeti Bank (60%), Ukrajna elnöke (58%), a szakszervezetek (55%), a Nemzeti Rendőrség (53%), Ukrajna Nemzeti Biztonsági és Védelmi Tanácsa (51%), az Ukrán Biztonsági Szolgálat (50%).

A kutatást a Razumkov Központ szociális szolgálata végezte július 29. és augusztus 4. között, személyes megkérdezési módszerrel a válaszadók lakóhelyén.

2019 tizennyolc évnél idősebb válaszadót kérdeztek meg Ukrajna minden régiójában, kivéve Oroszország által elfoglalt területeket. Az elméleti mintavételi hiba (kivéve a tervezési hatást) nem haladja meg a 2,3%-ot 0,95 valószínűséggel.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »