FELMÉRÉS: A lakosság 97 százaléka szelektálja a hulladékot

FELMÉRÉS: A lakosság 97 százaléka szelektálja a hulladékot Mészáros Richárd2024. 10. 06., v – 17:48

A szlovákiaiak 97 százaléka szelektíven gyűjti a hulladékot. Közülük 80 százalék mindig, míg 17 százalék alkalmanként teszi ezt. Leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a családi házakban élők szelektálnak – derül ki az Envi-Pak termelői felelősségvállalási szervezet (organizácia zodpovednosti výrobcov – OZV) megbízásából készített felmérésből.

A lakosság elsősorban a műanyagot szelektálja, 81 százalékuk rendszeresen teszi ezt. Ezt követi az üveg, amelyet a válaszadók 75 százaléka, valamint a papír, amit 73 százaléka válogat külön. A konyhai biohulladékot a megkérdezettek 55 százaléka dobja ki szelektíven, míg 10 százalékuk egyáltalán nem foglalkozik ezzel. A textíliák szelektálása jövő évtől válik kötelezővé Szlovákiában, de jelenleg az emberek 42 százaléka rendezi azokat külön. A felmérés szerint a többség főként magáncégek által biztosított gyűjtőedényekbe helyezi a régi ruhákat.

Hírdetés

Bár a megkérdezettek 81 százalék szelektálja a műanyagot, ez nem jelenti azt, hogy minden műanyagtípust egyformán kezel: a műanyag hulladékok közül a legtöbben a szirupok, ecetek és olajok palackjait (85 százalék), valamint a tisztítószeres flakonokat (79 százalék) válogatják szét. A legkevesebben az állateledel-csomagolásokat és a műanyag játékokat különítik el. Az édességek és sós rágcsálnivalók csomagolásait, a műanyag gyógyszercsomagolásokat és a buborékcsomagolásokat a műanyagot különválogatók 56 százaléka kezeli külön.

A papír esetében a lakosság kevésbé szelektálják a jegyzetfüzeteket, míg a fémeknél az alufóliát, valamint az állateledel fém- vagy alumíniumcsomagolását. Az üvegnél ritkábban válogatják az ablakokból és ajtókból származó üvegeket, valamint a kozmetikumok üvegtartályait.

A felmérést – ezer válaszadó bevonásával – idén májusban végezte az MNForce közvélemény-kutató ügynökség.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »