Felmérés: 60% szerint külön osztályba valók a roma telepen élő gyerekek

Felmérés: 60% szerint külön osztályba valók a roma telepen élő gyerekek

A lakosság 60%-a szerint a roma telepen élő gyerekeknek külön osztályba, sőt akár külön iskolába kellene járniuk. Ugyanakkor bizonyos feltételekkel a lakosság 75%-a elfogad roma osztálytársakat a gyerekének. Viszont az országban szinte általános egyetértés van abban, hogy a roma telepekről való kitörésre a legjobb megoldás az oktatás – derült ki a Živica Environmentális és etikai oktatási központ (CEEV) és a Teach civil szervezet felméréséből.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a szülők döntő többségének nincs gondja azzal, ha az osztálytársak között munkanélküli és hátrányos helyzetű szülők gyerekei (86%), háborús menekültek gyerekei (66%), vagy egészségkárosodott gyerekek (74%) vannak. 75%-uknak nincs gondja roma gyerekek befogadásával az osztályközösségbe, de 40%-uk csak 1-2 roma gyereket tud elképzelni az osztályban, 27%-uk ennél többet. A roma osztálytársak számának emelkedésével csökken az arány.

Hírdetés

A lakosság 60%-a szerint a különleges nevelési igényű gyerekeket (autizmus, ADHD) szintén külön osztályban kellene tanítani. „Gyakran az iskola az egyetlen hely, ahol a más-más társadalmi és szociális helyzetű gyerekek találkoznak. Itt alakulnak ki a jövő társadalmának alapjai. Ha megkülönböztetjük, szegregáljuk a gyereket, pontosan így fog kinézni a társadalmunk is” – jelentette ki Juraj Hipš, a szervezet oktatási szakértője.

A felmérést a Focus ügynökség készítette a két szervezet számára 2024 februárjában, 1025 megkérdezett bevonásával.

TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »