Felfoghatatlan összegeket veszthet a szállodaipar

Felfoghatatlan összegeket veszthet a szállodaipar

Bár készülnek különböző becslések arról, hogy a szállodaipar mikor érheti el újra a válság előtti szintet, a pontos válaszhoz még túl sok az ismeretlen tényező. Magyarországon gyors talpra állásban bíznak a szállodák.

A globális GDP 4,2 százaléka, mintegy 3200 milliárd dollár is lehet az elmaradó haszon, ha a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat egy évig fenn kell tartani – derült ki az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) jelentéséből. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) – amely segített a jelentés összeállításában – erre az esetre világszerte nagyjából egymilliárd nemzetközi turistaút elmaradásával számol.

A tanulmány megemlíti azt is, hogy

legjobb esetben 4, legrosszabb esetben 12 hónapig tarthatnak a korlátozások.

A legrosszabbul Jamaica és Thaiföld járhat, ahol a GDP akár 10 százalékát is elveszíthetik csak a turizmus kiesése miatt. Abszolút értékben a legnagyobb vesztes az Egyesült Államok és Kína lehet.

Egy másik, a CBRE Magyarország által készített elemzés szerint a nyugat-európai piacok 4-5 év alatt térhetnek vissza a 2019-es szintre, míg Magyarország esetében ez várhatóan 2-3 év lesz. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az IndfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy jelenleg minden előrejelzés csak jóslás, ami nagyon sok esetben csak feltételezéseken alapul, ezért nem is kommentálná ezeket.

Hírdetés

„Mi azt gondoljuk, hogy azért ez gyorsabb folyamat: 2022 közepétől, 2023-tól már vissza fog térni a válság előtti szint”

– mondta. Szerinte nagyon sok függ attól, hogyan alakul a következő időszakban a járványügyi helyzet, a légitársaságok sorsa, mert még rengeteg a kérdőjel.

A nyitás óta kezd megindulni az élet a fővárosi szállodákban. A hotelek egy része már megnyitotta kapuit a vendégek előtt, alacsony, a legtöbb helyen egy számjegyű foglaltsággal. „Mindenki várja, hogy meginduljon a forgalom, de ez még nem történt meg” – adott gyors helyzetképet az elnök. Úgy kalkulálnak, hogy év végéig 25 százalékos átlagfoglaltság valószínű. Ez jelentősen elmarad a megszokott 80-90 százalékos szinttől. „Ebből nehéz lesz még fenntartani a szállodákat, de ez van. Bízunk benne, hogy jövő tavasszal jóval erősebb lesz már a forgalom” – tette hozzá Flesch Tamás.

Az elnök szerint az ország többi részében jobb a helyzet, mint a fővárosban. A belföldi turistaszám hasonló lesz, mint tavaly, de a külföldi turisták innen is hiányoznak. Így a forgalom összességében 15-20 százalékkal maradhat el várakozásaik szerint a tavaly évitől.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Luca Zennaro

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »