Felelősen döntsünk az életünkről! – Nagyböjti lelkigyakorlat Udvardy György érsekkel (III. rész)

Felelősen döntsünk az életünkről! – Nagyböjti lelkigyakorlat Udvardy György érsekkel (III. rész)

Udvardy György érsek nagyböjti lelkigyakorlatot tart szerdánként Veszprémben, a Feltámadt Üdvözítő (Károly-) templomban szentmise keretében. A főpásztor a harmadik elmélkedést február 28-án tartotta.

Ne a külsőségek határozzák meg az életünket, merjünk igent mondani a Krisztus által kínált életre! – hangsúlyozta Udvardy György veszprémi érsek hagyományos nagyböjti lelkigyakorlatának harmadik előadásán a Károly-templomban.

Udvardy György a lelkigyakorlaton arról beszélt, hogy az evangéliumban Jézus olyan értékrendet hirdet, ami az emberi élet új megértését kínálja. Nem azért jött, hogy mások szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon másoknak, sőt, az életét is odaadja mindenkiért.

A nagyböjtben fontos tudatosítani magunkban, hogy az életünk döntések sorozatából áll. A legfontosabb döntés, amit meghozhatunk, hogy Jézus Krisztus mellett köteleződünk el. Ez a döntés adja az alapját minden további döntésünknek.

Az érsek kitért rá,

Hírdetés

A világ három dolog alapján ítéli meg az embert. Az alapján, hogy mit mondanak rólunk mások, hogy milyen kapcsolataink vannak, és hogy mit birtoklunk. Ezek a mércék azonban nem vezetnek el valódi önismerethez. Csak Krisztusban ismerhetjük meg igazán önmagunkat, és hozhatunk szabad döntéseket.

A nagyböjt pedig segít bennünket abban, hogy felismerjük a gyengeségeinket és hibáinkat, döntéseket hozzunk a korlátjainkkal és vágyainkkal kapcsolatban. Abban is, hogy bűnbánatot tartsunk, hogy helyes önismeretre jussunk Krisztusban, valamint hogy gyakoroljuk a szeretet cselekedeteit. Az imádság, a böjt és az alamizsna a nagyböjt három pillére, amelyek segítenek bennünket a helyes döntéshozatalban – hangsúlyozta a főpásztor.

Dönteni Jézus Krisztus mellett, az élet mellett és a saját életünk mellett azt jelenti, hogy a jövő mellett döntünk. Mindennapi cselekedeteink, apró döntéseink építik fel az örök életre vezető utat.

Udvardy György nagyböjti lelkigyakorlatos elmélkedése teljes egészében ITT olvasható, az összefoglaló alatt.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »