Fél év alatt csaknem megduplázódott az oltás iránt érdeklődők száma Szlovákiában

Fél év alatt csaknem megduplázódott az oltás iránt érdeklődők száma Szlovákiában

Pár hónapon belül valószínűleg tízből hét szlovákiai lakos már be lesz oltva a Covid-19 betegség ellen. Az összlakosság 61 százaléka tervezi beoltatni magát. Tavaly októberben ez az arány még csak 36 százalék volt, azóta az oltás iránt érdeklődők száma csaknem megduplázódott – derül ki a Globsec Vaccination Trends nevű márciusi felmérésből.

A felmérést a Globsec társaság végezte el tíz közép-kelet-európai országban (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária, Románia, Ausztria, Litvánia, Lettország, Észtország). A közvélemény-kutatásba országonként ezer válaszadót vontak be.

Hírdetés

A térség országaival összehasonlítva Szlovákiában igen magas az oltakozási hajlandóság. A válaszadók 30 százaléka ugyanakkor továbbra sem oltatná be magát, vagy még nem döntötte el, hogy felveszi-e a vakcinát.

Az oltás iránt érdeklődők 69 százaléka a nyugati, illetve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat részesítené előnyben. 25 százaléknyian választanák a Szputnyik V vakcinát, ez az arány az összlakosság 15 százalékának felel meg. A vizsgált országok közül Szlovákiában érdeklődnek a legtöbben a nem regisztrált orosz védőoltás iránt. Csehországban a megkérdezettek 57 százaléka oltatná be magát, a Szputnyikot pedig csak az oltás iránt érdeklődők 5 százaléka választaná.

Az oltási hajlandóságot a felmérés szerint jelentősen befolyásolja az életkor és a végzettség. Szlovákiában az egyetemi végzettségűek körében 12 százalékkal magasabb az oltakozási hajlandóság, mint az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében. „Ha ki akarjuk építeni a társadalmi immunitást, erős tájékoztató kampányra van szükség, amely minden szociodemográfiai csoportra, így a marginalizálódott csoportokra is kiterjed” – figyelmeztetett Katarína Klingová, a Globsec elemzője. Az oltás iránt nagyobb érdeklődést mutatnak az idősebbek. A 18-24 éves korosztályhoz tartozó válaszadók 54 százaléka oltatná be magát, ez az arány 22 százalékponttal alacsonyabb a nyugdíjas korcsoport oltakozási kedvétől.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »