Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs köze a libanoni támadásokhoz

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs köze a libanoni támadásokhoz

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs köze a libanoni támadásokhoz Mészáros Richárd2024. 09. 20., p – 18:53

Az Egyesült Államok nem érintett a Libanonban elkövetett támadások kivitelezésében – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója pénteken újságírók előtt.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy arról sincs tudomása, Izrael előre jelezte volna Washingtonnak a műveletet, és hozzátette, hogy további kommentárral nem tud szolgálni a konkrét eseményekkel összefüggésben. 

Hírdetés

A Nemzetbiztosági Tanács illetékese annyit közölt, hogy az amerikai és izraeli tisztségviselők napi kapcsolatban vannak, és a megbeszélések témái között szerepel a gázai fejlemények mellett az izraeli-libanoni határ mentén megnövekedett feszültség. Hozzátette, hogy Washington változatlanul lát időt és teret a diplomáciai megoldásra az utóbbi konfliktus kezelésében is. 

A gázai tűzszüneti egyezségről és túszmegállapodásról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a közvetítők útján zajló folyamat tart, és az eredmény érdekében mindkét fél részéről kompromisszumra, igazi vezetői szerepvállalásra van szükség. Arra a felvetésre, hogy Benjámin Netanjahu, izraeli miniszterelnök „szabotálná” a tárgyalásokat, John Kirby azt mondta, hogy jelenleg is érvényes az a korábbi megállapítás miszerint a Jahja Szinvár, a Hamász vezetője a legnagyobb gátja az alku megkötésének. 

John Kirby ugyanakkor mélységesen zavarónak nevezte azokat a felvételeket, melyek szerint állítólagos izraeli katonák holttesteket dobnak le egy épület tetejéről egy ciszjordániai művelet után. Közölte, hogy ebben az ügyben azonnal az izraeli partnerekhez fordult magyarázatért az amerikai vezetés, és hozzátette, hogy Izrael részéről vizsgálatot és indokolt esetben felelősségre vonást ígértek. Amennyiben bebizonyosodik a felvételek hitelessége, akkor az minden képzeletet felülmúló viselkedés hivatásos katonák részéről – jegyezte meg a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »