Októbertől adaptált vakcinával fognak oltani a Covid-19 ellen

Októbertől adaptált vakcinával fognak oltani a Covid-19 ellen

Októbertől adaptált vakcinával fognak oltani a Covid-19 ellen Mészáros Richárd2024. 09. 20., p – 21:08

Október 1-jétől a Comirnaty JN.1 adaptált vakcinával fognak oltani a Covid-19 ellen – tájékoztatott az egészségügyi minisztérium.

„Az egészségügyi tárca egy forgalmazó cégen keresztül juttatja el az oltóközpontokba a Pfizer/BioNTech által a Covid–19 betegség ellen kifejlesztett, adaptált Comirnaty JN.1 vakcinákat. A Comirnaty JN.1 vakcina minden korosztály számára elérhető” – tájékoztatott a minisztérium.

Hírdetés

A vakcina beadható első adagként, de a Covid–19 elleni oltóanyag utolsó adagját követő három hónap elteltével is. Az oltásra az npz.sk weboldalon keresztül lehet jelentkezni, de regisztráció nélkül is be lehet adatni. „Az oltópontok listája megtalálható a minisztérium honlapján, a listát folyamatosan frissítik” – tette hozzá a minisztérium.

A Covid-19 betegség továbbra is okozhat hosszan tartó egészségi problémákat. „A védőoltás a legjobb módja a kockázat megelőzésének. Az oltás ingyenes, és minden lakos felelős az egészségéért” – fogalmazott a tárca.

A szakértők az alapvető higiéniai előírások betartásának fontosságára figyelmeztetnek, ilyen például a rendszeres és alapos szellőztetés, a betegség tüneteinek megjelenésekor vagy tömegrendezvényen való részvétel után a tesztelés, illetve az alapos kézmosás. Javasolt továbbá reszpirátort viselni a tömegrendezvényeken, a tömegközlekedési eszközökön stb.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »