Volt képviselője üti kegyetlenül a KDH-t, mert szerinte nem akarna kormányra lépni a PS-szel

Volt képviselője üti kegyetlenül a KDH-t, mert szerinte nem akarna kormányra lépni a PS-szel

Alaposan tépázza a sajtó a KDH-t, amely pár napja egy képviselőjét elveszítette, miután az erősen progresszív irányultsággal rendelkező egykori frakcióvezetője dobbantott a pártból. Egy fecske ugyan nem csinál nyarat, de az illető képviselőnő mögött a teljes mainstream sajtó felsorakozott – és a kialakult helyzetet fel is használják, hogy visszatereljék a KDH-t a PS közvetlen gravitáció mezejébe.

A radiálisan liberális Aktuality.sk hírportálnak nyilatkozva Martina Holečková immáron volt KDH-s politikusként azt nyilatkozta, hogy távozása oka a KDH politikai irányultsága körüli bizonytalanság volt. 

Ez a felvidéki magyarok számára nagyon ismerős narratíva lehet, ugyanezzel érvelt a néhai Szövetség (ma Magyar Szövetség) progresszív kisebbsége is Gyimesi György pártba való megérkezése idején, és ugyanerre hivatkozva dobbantottak, hogy az atlantista és háborúpárti Mikuláš Dzurindával közösen induljanak közös listán.

Holečková a KDH számára rendkívül fontos kérdésekben progresszív kottából játszott, épp az olyan témákban, mint abortusz és a genderideológia – ha a KDH ezekben a kérdésekben enged a progresszív PS-nek, akkor a politikai túlélése kerül veszélybe. Holečková egyre liberálisabb narratívái miatt először a frakcióvezetői posztjától búcsúzott, később pedig egy partizánakcióval kieszközölte távozását a pártból is.

A szóban forgó interjúban arról beszélt, hogy ő egy Progresívne Slovensko vezette kormányt szeretne látni a következő választások után.  Aztán odaszúrt a KDH-nak:

„Kezdenek kétségeim lenne azzal kapcsolatban, hogy a KDH a PS-t választaná a következő parlamenti választások után, pedig más lehetőség itt nem lesz”

mondta, hozzátéve, hogy a KDH-nak jobban ki kellett volna vennie a részét a kormányellenes tüntetések szervezéséből.

Tegyük hozzá, hogy mikor a KDH még aktívan részt vett a főleg Ivan Korčok melletti mozgósítás céljából szervezett tüntetések szervezéséből, a PS aktivista hívei szivárványos zászlók alatt épp a kereszténydemokrata mozgalmat gyalázó transzparensekkel vonultak fel, elég különös benyomást keltve ezzel az elvileg egységes ellenzékről.

Hírdetés

„A KDH már egyáltalán nem egyértelműen ellenzéki párt”

mondta Holečková, és ebben egyébként igaza van. A legutóbbi kormányellenes tüntetésekből már nem vette ki a részét a KDH, néhány kérdésben a kormánnyal értett egyet. Holečková és a progresszív sajtó igyekezett éket verni a kormánypártok és a kereszténydemokraták közé, még azért is mediális lincselést indítottak, ha a parlamentben egy KDH-s képviselő egyáltalán szóba állt egy smeres vagy SNS-es képviselőel.

A pártban Holečkovával pár kivételtől eltekintve, nem értenek egyet. A hivatalos álláspontjuk az, hogy Holečková egy ideje már KDH-n kívüli politikai karrierjét igyekezett megalapozni, olyan témákat nyitott meg, amelyről nem egyeztetett saját frakciójával.

Politikai narratíváinak köszönhetően Holečková ugyanakkor az egyik legsikeresebb KDH-s politikus volt a közösségi oldalakon. A Facebookon 15 ezer követője van. Ez persze nem feltétlenül volt előny a pártba, ha Holečková a kapott médiahátszelet a párt rovására élte ki.

A KDH-hoz rendkívül közel álló Postoj értesülései szerint épp a közösségi oldalak kezelése okozta az első feszültségeket a párton belül. Holečková igen közeli viszonyban volt azzal a személlyel, aki a KDH hivatalos Facebook-oldalát kezelte – és Holečková felülreprezentált teret kapott a KDH oldalán.

Van itt azonban más ideológiai probléma is. A KDH hónapokkal ezelőtt írt egy levelet az Európai Bizottságnak, amelyben az uniós források blokkolásának mellőzését kérte Von der Leyenéktől – legyen akármilyen is a szlovák kormány.

Ennek több oka is volt. A párt elnök, Milan Majerský Eperjes megye megyeelnöke és a pártstruktúrák ereje főleg néhány északi járás önkormányzatain nyugszik. Emiatt a KDH kénytelen viszonylag közel maradni a kormányhoz, hogy meg tudjon állapodni megyei és helyhatósági ügyekről, és főleg, közvetlen politikai kárvallottja lenne annak, ha az ellenzéknek sikerülne elérnie a Bizottságnál, hogy politikai nyomásgyakorlásból elzárják a pénzcsapokat Szlovákia felé.

Holečková azonban az Aktuality-nek elárulta, hogy őt zavarta a KDH által küldött levél, amivel lényegében a PS belpolitikai érdekeit előbbre valónak nevezte, mint saját pártjáét és választóiét. 

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »