Kivonultak az ukrán elitalakulatok Kurszkból, az oroszok felszabadították Vuhledárt

Kivonultak az ukrán elitalakulatok Kurszkból, az oroszok felszabadították Vuhledárt

2024. 09. 20.

A Kurszk megyét ostromló ukrán elitalakulatok elvonultak a térségből, helyettük most már területvédelmi egységek tartják az állásokat az elfoglalt orosz települések körül – állította ezt az abháziai katonákból álló Pjatnaska alakulat vezetője a TASZSZ hírügynökségnek.

Ahra Avidzba, aki 2014 óta vezeti az alakulatot, azt mondta: a kurszki betörést különleges erők és jól felszerelt rohamdandárok vezették, ők viszont komoly veszteségeket szenvedtek és mostanra kivonultak a régióból. Avidzba azt állította:

az elitalakulatokat leváltották területvédelmi egységekkel, nekik most az a feladatuk, hogy megtartsák az elfoglalt orosz településeket.

Az abháziai parancsnok szerint a területvédelmiseket néhány elitebb egység, például a Kraken tisztjei vezetik, de az alakulat többi része kivonult már Kurszkból.

Ahra Avidzba állításait független forrásokból nem lehet megerősíteni. Egyébként logikus lépés, ha a kijevi vezetés valóban pihenőre küldte az első napok offenzívájában résztvevő katonákat, hiszen két hónapnyi folyamatos harc ellenséges területen mind embernek, mind technikának kifejezetten megterhelő lenne. A jól képzett elit egységeket pedig célszerűbb magas kockázatú offenzív műveletek során, ellentámadások során használni.

Hírdetés

Bejelentették az oroszok: körülvették Vuhledárt, felszabadult a stratégiai fontosságú város

Az orosz hadsereg elfoglalta a Vuhledár körüli magaslatokat és elvágta a város utánpótlási útvonalait – írta meg az orosz állami TASZSZ hírügynökség.

Az Ugledárban [Vuhledár] található ellenséges műveleti csoport teljesen be van kerítve. Az utánpótlási vonalakat elvágtuk és a legtöbb pozíció a város körül orosz kézben van, beleértve a legfontosabb területeket és magaslatokat. A város folyamatos tűz alatt áll” – írta meg egy meg nem nevezett, haderőhöz köthető személy beszámolójára hivatkozva az állami hírügynökség.

Független források nem erősítették meg az orosz jelentést, bár az elmúlt napokban az orosz haderő valóban elfoglalta a város déli részében található kistelepüléseket és északi, északkeleti irányban is előre tudtak nyomulni. Arról azonban nem érkezett jelentés, hogy az északnyugatra található összekötő útvonalak el lennének vágva. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a nyilatkozó orosz katona arra gondolt, hogy tűz alatt tudják tartani az útvonalon mozgó ukrán erőket, ilyen módon elvágva az ukrán kisvárost az utánpótlástól.

Vuhledár a legfontosabb település a szektorban: 2022 óta számos alkalommal próbálta meg elfoglalni az orosz haderő. A kisváros egy magaslaton van, ahonnan nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel támadni tudják az Azovi-tenger mentén végig haladó orosz logisztikai útvonalakat, elsősorban Mariupol térségében.

Portfolio.hu

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »