Pusztul Rákóczi mogyorófája, de mégis van remény

Pusztul Rákóczi mogyorófája, de mégis van remény

Búcsúznak a romhányiak a 300 éves, ikonikus törökmogyoró-fától, amely az utóbbi években egyre gyengébb életjeleket mutatott – írta meg a Telex.

Vezér Attila, Romhány polgármestere elmondta a portálnak, a pusztuló fát megvizsgáltatták az Ipolyerdő Zrt. munkatársaival, de ők sem tudtak az életben tartására megnyugtató módot ajánlani. A szakemberek már két éve magvakat gyűjtöttek a továbbszaporításhoz, de sajnos egyik sem csírázott ki.

A fa a 2022-es aszály után kezdett haldokolni, és idén már nem hozott élő hajtásokat. Hanyatlását a kora is eredményezhette. A kivágása szóba sem jöhet, a helyiek szeretnék megtartani, ameddig csak lehetséges.

Hírdetés

A terebélyes famatuzsálem az Országos Kéktúra nyomvonalától közel 600 méterre található Romhány határában, a Kastélyka-dűlő szélén. Az ikonikus fához a kék kereszt jelzésen juthatunk el.

A fa és környezete kedvelt pihenőhely mind a helyiek, mind a túrázók körében. Nem véletlen, hiszen nyáron kellemes árnyékot ad, és a kilátás is pompás mellőle a Lókos-patak völgyére.

A szájhagyomány több legendát is köt a romhányiak nagy becsben tartott fájához. Az egyik szerint a romhányi csatát innen irányította Rákóczi, és a kezében lévő pálcát leszúrta a földbe, ami aztán megeredt, majd terebélyes fává növekedett. Egy másik úgy tartja, hogy az akkor már tekintélyes méretű mogyorófa alatt állott a fejedelem sátra a csata idején, egy harmadik szerint rodostói száműzetéséből küldött egy facsemetét, hogy ültessék el ezen a helyen a csata emlékére, ez utóbbiról állítólag írásos feljegyzések is vannak.

Van azonban egy kis remény, hogy Rákóczi mogyorófája idővel ne tűnjön el nyomtalanul, környezetében találtak egy fiatal törökmogyoró-egyedet, amely a történelmi anyafa genetikai utódjának tekinthető. Életerősnek tűnik, és hajtásokat hoz, így alkalmas lehet a legendás törökmogyoró-fa utódjának. Drukkolunk, hogy a kis csemete nagyra nőjön, és legalább annyi évet megéljen, mint legendás elődje! – írja a Turistamagazin.hu.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »