Extrém szárazság sújtja Szicíliát. A vizet felháborítóan túlárazva árulják

Extrém szárazság sújtja Szicíliát. A vizet felháborítóan túlárazva árulják

Az olaszországi Szicília szigetét rendkívüli szárazság sújtja, a sziget lakóinak egy része két hónapja víz nélkül van. Több ezren oldják meg a helyzetet azzal, hogy észszerűtlen áron finom ciszternákból vásárolnak vizet – írja a TASR a Reuters ügynökség információi alapján.

A csapadék Szicíliában négy éve jelentősen elmarad a történelmi átlagtól. Az olasz kormány májusban rendkívüli állapotot hirdetett a szigeten, és ma már több tucatnyi belterületi városban adagolják a vizet.

A szicíliaiak hozzászoktak a vízhiányhoz, de a hazai tározók már nem elegendőek az extrém, hosszan tartó szárazság idején. Egyes caltanissettai lakosoknak csak heti néhány órára van folyó vizük, míg másoknak többletköltséggel kell számolniuk a ciszternákból származó vízért.

Hírdetés

A víz iránti kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot, amivel visszaélnek a finom tartályhajók jogosulatlan tulajdonosai, akik drágán árulják a vizet.

A víz az országban hivatalosan közjónak számít, a magánforrások és kutak csak személyes használatra szolgálnak, és tilos azokból vizet árusítani. Engedéllyel rendelkező tartályhajókon keresztül csak közforrásból származó vizet lehet elosztani.

A hatósági szabályokat azonban rendszeresen kijátsszák, sok ciszterna regisztráció nélkül üzemel, üzemeltetői pedig ellenőrizetlen, bizonytalan minőségű forrásból látják el a lakosságot vízzel. Több szicíliai városban több ezer eurós bírságot szabtak ki idén a hatóságok a szennyezett víz jogosulatlan forgalmazása és értékesítése miatt.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »