Extra forrásokra számíthatnak a hazai kórházak

Extra forrásokra számíthatnak a hazai kórházak

Az állami egészségügyi rendszer folyamatban lévő átalakításának jelenlegi állását összegezte Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

A jelenleg is zajló egészségügyi átalakítás folyamatát összegezte előadása elején Takács Péter a Magyar Kórházszövetség keddi konferenciáján. Az egészségügyért felelős államtitkár ezt követően rátért a rövid távú tervekre, amik szerint a tavaly év végi konszolidáció idén márciusban folytatódik, vagyis

a kórházak hamarosan hozzájutnak a plusz forrásokhoz

– írja a Portfolio.

Tájékoztatása alapján ezen a téren intenzív egyeztetéseket folytatnak a Pénzügyminisztériummal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki túlzott méretű adósság az állami kórházak esetében. A főkönyvi adatokig is elmennek az egyes intézményeknél – ismertette.

Az adósság elszállása mögött meghúzódó okok között megemlítette azt, hogy többet fizetnek az intézmények gyógyszerekre; kétszer annyit, mint 2019-ben, ami elsősorban azzal függ össze, hogy sok onkológiai és onkohematológiai készítményt fogadtak be egyedi méltányosság keretében. Ez önmagában 47 milliárd forinttal emelte meg a tartozásállományt. A másik ilyen tényező a vállalkozói formában foglalkoztatottak helyzete, a személyes közreműködés keretében dolgozók – tette hozzá Takács Péter.

Hírdetés

Kitért arra is, hogy tizenhét kolléga töltötte be a 65 évet, ezért szűnt meg az ő vezetői jogviszonyuk, de nincs közvetlen összefüggés az elbocsátásuk és az adósság felhalmozódása között. Ezen kívül volt hét olyan vezető, akiknek a menesztése mögött több egyedi ok is meghúzódott – tette hozzá.

„Az lesz kórházigazgató, akinek nagyobb az impaktfaktora, ezt a kiválasztási rendszert befejezzük. A menedzserképességekre fogunk építeni” – fogalmazott Takács Péter, aki szerint a várólista számok mesterségesen fel vannak fújva a sajtó által.

Nem lesz RRF-forrás az egészségügyben

Az egészségügyért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy kormány elkezdte az egészségügy finanszírozási rendszerének átalakítását. Eredetileg ehhez RRF uniós forrást vettek volna igénybe, de szerinte erre az uniós forrásra már nem számítanak, ezért nemzeti költségvetésből állják a finanszírozás felülvizsgálatának költségeit.

A homogén betegségcsoportok átalakítása, felülvizsgálata és az ezen keresztül megvalósuló többletfinanszírozás 100 milliárd forintnyi plusz forrást jelentene. Ennek kapcsán megjegyezte: „örülök, hogy akkor lettem ágazatvezető, amikor őszintén tudom mondani, hogy nincs pénz az államkasszában”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »