Európa szerte tüntettek a palesztinok és libanoniak mellett – videók

Európa szerte tüntettek a palesztinok és libanoniak mellett – videók

2024. 10. 06.

Százezrek tüntettek szombaton Londonban a palesztinok mellett. A rendőrség több tüntetőt őrizetbe vett, de a demonstráció jórészt békésen zajlott.

A legnagyobb brit palesztinpárti szervezet, a Palestine Solidarity Campaign (PSC) – amely a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek kezdetének közelgő első évfordulója elé időzítette a tüntetést – szombat esti beszámolójában úgy fogalmazott, hogy „legalább 300 ezren tüntettek a szabad Palesztináért és a népirtás befejezéséért”.

A PSC a szombati tüntetést a szervezet megfogalmazása szerint „a Gázai övezet ellen indított és azóta is folytatódó népirtó támadás” első évfordulója alkalmából szervezte.

A Palestine Solidarity Campaign szerint a hadműveletekben több mint 41 ezer palesztin halt meg, köztük 17 ezer gyerek, az eltűntek száma több tízezer, és a 2,3 milliós gázai lakosság 90 százaléka otthona elhagyására kényszerült. A szombati londoni demonstráció volt a huszadik tömegtüntetés a PSC szervezésében tavaly október óta.

A Scotland Yard szombat esti beszámolójában közölte, hogy a megmozduláson 17 embert vett őrizetbe, elsősorban betiltott szervezetek támogatásra utaló magatartás, sürgősségi szolgálatok dolgozói elleni támadás, illetve a közrend megzavarásának gyanújával.

A felszólalók között volt Jeremy Corbyn, a kormányzó brit Munkáspárt volt vezetője és egykori miniszterelnök-jelöltje, aki az Izraelbe irányuló fegyverexport teljes leállítását és „Palesztina megszállásának megszüntetését” követelte. Szombaton izraeli zászlókat lobogtató ellentüntetők is felvonulnak a palesztinpárti demonstráció útvonalának közelében, vasárnap pedig a 300 ezres brit zsidóság érdekképviseleti szervezetei emlékeznek meg a londoni Hyde Parkban az Izrael ellen tavaly októberben elkövetett terrortámadás első évfordulójáról.

Európa szerte tüntettek a palesztinok mellett

Több európai nagyvárosban is sok ezren hirdették szolidaritásukat a gázai palesztinokkal.

Rómában békés demonstráció zajlott egészen addig, amíg egy kisebb csoport, amelynek tüntetését nem engedélyezték a hatóságok, meg nem próbálta a városközpont felé kényszeríteni a menetet. Néhány feketébe öltözött, arcukat eltakaró tüntető kövekkel, palackokkal és papírbombákkal dobálta a rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak, végül feloszlatták a tömeget.

Hírdetés

Az összecsapásokban legalább 30 rendfenntartó és három tüntető megsérült – jelentette a helyi média.

Madridban is ezrek vonultak utcára, hogy tűzszünetet követeljenek a Gázai övezetben. A tüntetések békésen zajlottak.

“Felháborító ez a helyzet, több ezer és ezer ember halt meg Gázában, most Libanonban, már több mint kétezer, több mint tízezer ember eltűnt. Ennek így vagy úgy, de véget kell vetni” – mondta Enrique Quintanilla a “Fegyvertelenítsük Madridot” csoport tagja.

A németországi Hamburgban mintegy 950 ember tartott békés tüntetést, sokan palesztin és libanoni zászlókat lengetve, és azt skandálva, hogy “Állítsátok meg a népirtást” – jelentette a DPA hírügynökség rendőrségi adatokra hivatkozva.

Belgrádban egy kisebb, mintegy 200 fős tüntetés zajlott szombaton, és a tiltakozók nemcsak Izrael ellen, Palesztina mellett hangoztattak jelszavakat, hanem a kormányt is bírálták, amiért támogatást nyújt Izraelnek.

“A fő üzenet az, hogy mi, Szerbia és Belgrád polgárai ellenezzük az Izraelbe irányuló fegyverexportot. A Szerb Köztársaság fegyvereket exportál Izraelbe. Tavaly október 7. óta Szerbia legalább 20 millió euró értékben exportált fegyvereket Izraelbe. Mi ez ellen vagyunk” – mondta Mihajlo Nikolić, a tüntetés szervezője.

Palesztinpárti tüntetés Párizsban

Tüntetés Oslóban

Palesztinpárti felvonulás Kanadában

Palesztin párti tüntetés Svédországban

Európa több más országában, többek között Görögországban, Hollandiában, Dániában és Svájcban is gyűléseket terveztek.

A kontinens más részein, Görögországban, Dániában és Svájcban is szerveztek szolidaritási tüntetéseket a gázai háború kitörésének egyéves évfordulója közeledtével.

Orientalista.hu – Sinoda (MTI, Euronews)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »