Ételek a hüvely egészségéért

Ételek a hüvely egészségéért

Kevesen gondolnák, de a hüvely egészségéhez bizonyos ételek fogyasztása is hozzájárulhat. Mit érdemes előnyben részesíteni étrendünk összeállításakor? Cikkünkből kiderül.

A hüvelyben lévő közeg alapvetően savas kémhatású, ami azért fontos, mert ilyen környezetben nem képesek elterjedni a különféle kórokozók. Ha azonban a hüvely természetes flórája lúgos irányba tolódik el, és megbomlik az egyébként ott élő hasznos és kártékony baktériumok egyensúlya, számtalan betegség (bakteriális vagy gombás fertőzés, hüvelyszárazság stb.) alakulhat ki – írja a Házipatika.com.

Szerencsére az egészséges hüvelyflóra fenntartásához többféle módon is hozzájárulhatunk. Sokat számít például, hogyan állítjuk össze az étrendünket: ha bizonyos ételekből többet fogyasztunk, az intim zóna természetes egyensúlya kevesebb eséllyel borul fel. Mutatjuk, milyen finomságokat érdemes előnyben részesíteni.

Célszerű minél több joghurtot fogyasztani, ám nem mindegy, milyet: a hüvely egészsége szempontjából az élőflórás, illetve a probiotikus a legjobb választás. Ezekben a fajtákban ugyanis olyan jótékony baktériumok – például a bifidobaktérium, illetve a lactobacillus – találhatóak, amelyek segíthetnek a hüvely savas pH-jának a fenntartásában, ezáltal pedig hozzájárulhatnak a különféle betegségek kialakulásának csökkentéséhez. 

A tőzegáfonyát a nők növényeként is szokták emlegetni, nem véletlenül: felfázás és nőgyógyászati fertőzések – példáulE. coliáltal okozott hüvelygyulladás – esetén szinte mindig része a kezelésnek. Magas antioxidáns-tartalmának, savas kémhatásának, valamint antibakteriális tulajdonságának köszönhetően hatékonyan veszi fel a harcot a kórokozókkal, csökkentheti a már meglévő betegség gyógyulási idejét és mérsékli a fellépő kellemetlen tüneteket.

Hírdetés

Bár a szójáról sokat vitáznak a szakemberek, abban azért a legtöbben egyetértenek, hogy mértékletes fogyasztása egészséges. Főleg a hüvely szempontjából! A szójában, illetve a belőle készült termékekben, mint amilyen a tofu, sok fitoösztrogén található, ami kifejezetten hatásos hüvelyszárazság esetén. Ez a tünet egyébként leginkább változókorban jellemző; ha ilyenkor a hüvely nyálkahártyája is elvékonyodik, gyulladásos panaszok jelentkezhetnek.

A savas kémhatású citrom szintén hozzájárul a normális hüvelyi pH fenntartásához, a benne lévő antioxidánsok pedig nemcsak megóvhatják a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, de immunerősítőként is működnek, így segítenek a hüvelyben esetlegesen kialakuló betegségek leküzdésében.

Antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságának hála elkerülhetjük az olyan, hüvelyben jelentkező problémákat, mint a viszketés, az égő érzés, a kellemetlen szag, a zavaró folyás, de a fokhagyma még a húgyúti fertőzések ellen is hatékony védelmet nyújthat. Mindezek mellett a citromhoz hasonlóan erősíti az immunrendszert, ami egy esetleges hüvelyifertőzésesetén kiemelten fontos lehet.

Gazdagok E-vitaminban, magnéziumban, kalciumban, ezért nagyban hozzájárulnak a hüvely egészségéhez: a zöld színű leveles zöldségek erősítik a hüvely izmait, és mivel javítják a vérkeringést, csökkenthetik a hüvelyszárazság mértékét is. Igyekezzünk minél több kelkáposztát, spenótot, fodros kelt beépíteni az étrendünkbe!

Az olajos magvak, mint amilyen például a dió, a mogyoró vagy a mandula, remek omega-3-források, ennek révén pedig fontos szerepet vállalnak az intim zóna egyensúlyának fenntartásában. Kiegyensúlyozzák az ösztrogénszintet, és mivel védik a hüvely nyálkahártyáját, csökkenthetik a betegségek kialakulásának kockázatát. És ha ez még nem lenne elég, B-vitamin- és kalciumtartalmuknak köszönhetően a hüvelygyulladás megelőzésében is hasznosak lehetnek.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »