Esik az euró a dollárhoz képest – a piac infláció elleni szigorítást várt, laza mellébeszélést kapott az EKB-tól

Esik az euró a dollárhoz képest – a piac infláció elleni szigorítást várt, laza mellébeszélést kapott az EKB-tól

Elmaradt a várt monetáris szigorítás az Európai központi Bank részéről, amit a piac bizonytalanságként árazott be, így az euró délutántól erőteljes zuhanásba kezdett a dollárhoz képest.

Christine Lagarde (franicia) EKB-elnöknek is egy igencsak semmitmondó nyilatkozatra tellett, miközben az eurozóna inflációja 7,5 százalékos, és a közös valuta egyébként is gyengélkedett a dollárhoz képest.

A legtöbben azért számítottak szigorúbb döntésre, esetleg kamatemelésre, mert a márciusi inflációs ráta 7,5 százalék volt, miközben az elemzők csak 6,6 százalékost vártak. Ez negatív értelemben meglepte a döntéshozókat és befektetőket is.

Az EKB vérszegény döntésével szemben az amerikai Fed májusban már 50 bázispontos kamatemeléssel kecsegtet, és mennyiségi szigorítást is bevezet (csökkenti a kötvényvásárlás volumenét), vagyis pénzt von ki a piacról.

Alapesetben az EKB döntése még hasznára is válhatna az EU-nak, a leértékelődő valuta felpörgethetné az exportot, és végre a déli tagállamok is profitálhatnának az export és a foglalkoztatás felíveléséből. Csakhogy ez nem az az időszak.

Jelenleg az EU-ban energiaválság van, sok a bizonytalanság a mezőgazdaságban is, a keleti határánál háború dúl, futószalagon érkeznek az oroszellenes szankciók, és nem tudni, lesz-e és ha igen, mikor lesz energiaembargó. Ahogy azt sem tudni, sikerül-e feltölteni az őszi szezonra az európai gáztárolókat, mennyivel lesz drágább az amerikai és más nem orosz energiahordózó, amivel az orosz kőolajat és földgázt váltanák ki. úgy, hogy az energiaválság önmagában leértékeli az eurót, így folyamatosan drágulnak a nem orosz alternatívák.

Hírdetés

Közben ellátási lánc problémák vanna, chiphiány és koronavírusjárvány. Magyarul: az infláció köröket verne rá a valuta leértékelődéséből származó exportlendületre.

Erre az EKB vérbeli uniós bürokrata stílusban gyakorlatilag azt közölte, hogy nem hozott érdemi döntést az eddigi stratégia megváltoztatásában – miközben az USA lépéselőnyben van.

Az infláció elleni egyik módszer a kamatemelés lenne, csakhogy erre addig nincs lehetőség, míg fut az EKB Eszközvásárlási Programja, amivel gyakorlatilag további pénzt pumpálnak a gazdaságba (több pénz ugyanarra az árumennyiségre = infláció). Először tehát a programot kellene leállítani, csak utána lehet kamatot emelni, de Lagarde még arra sem volt hajlandó, hogy a program elállításának dátumáról legalább hozzávetőleges becslésekbe bocsátkozzon.

Ez pedig a piac számára azt jelentette, hogy megkérdőjeleződött az EKB szigorítással szembeni elköteleződése, amire úgy reagáltak, hogy elkezdték eladni az eurót, és a közös valuta a délután folyamán 1,2 százalékpontot zuhant a dollárhoz képest.

Összefoglalva tehát, az EKB döntésével óvatos kivárásra játszik, de közben rásegít az inflációra, így elég sokat kockáztat. Az eddigi nyilatkozatokból csak annyit lehet kihámozni, hogy a kötvényvásárlási program az év második negyedében még marad. A legtöbb forgatókönyv stagflációval számol, de Európa energiambargót vet ki Oroszországra, az borítékolhatóan recessziót hoz magával, annak minden egyelőre beláthatatlan következményével együtt.

Körkép.sk, cnbc.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »