Erdély érseke mutatja be a szentmisét (Szent István-búcsú a Perkőn)

Erdély érseke mutatja be a szentmisét (Szent István-búcsú a Perkőn)

Augusztus 20-án zajlik Felsőháromszék legnagyobb római katolikus búcsús ünnepe, idén is zarándokok ezreit várják a Perkő csúcsán levő Szent István-kápolnához. A magyar államalapítás ünnepén a szentmise főcelebránsa dr. Kovács Gergely, Erdély érseke lesz.

A kézdiszentléleki önkormányzat évek óta a falunapokat az egyházi ünnephez igazítja, így augusztus 19-én már kezdetét veszi a rendezvény, 18 órai kezdettel a Petőfi Sándor Művelődési Otthonban díjátadó gálát tartanak.

Hírdetés

Szombaton a rendezvény világi része 10 órakor kezdődik a kézdiszentléleki faluközpontban lévő Szent István szobornál, itt hangzanak el a szokásos ünnepi beszédek, majd 10.30-tól a búcsúsok körmenete elindul Kézdiszék szent hegyére, útközben elvégzik a keresztúti ájtatosságot is. Délben kezdődik a szentmise, a környékbeli papság részvételével zajló szertartás szónoka, díszmeghívottja dr. Kovács Gergely, Erdély érseke.

A nap folytatásában 14 és 16 óra között vezetett sétán lehet részt venni a régészeti feltárás alatt álló Tarnóczy-Mikes kastély romjainál, a perkői szabadtéri színpadon pedig 16 órakor kezdetét veszi a néptáncfesztivál. 18 órakor a Classic Duo operettműsort mutat be, 20 órától a Transylvanium együttes koncertezik. Az ünnepség este tíz órakor tűzijátékkal és tábortűzzel ér véget.

Bartos Lóránt


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »