A cselekvő romáknak ezúttal sem sikerült a tettek mezejére lépni

Nyolc országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület nyilvántartásba vette a Cigány Közösségek Szövetsége listáját, a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület listáját, a Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület – "Erdélyi Örmény Gyökerek" Kulturális Egyesület közös listáját, a Magyarországi Szlovének Szövetsége listáját, a "ZORA" Szerb Egyesület listáját, a Szerb Kultúra és Sport Támogatóinak Egyesülete listáját, a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete listáját, valamint a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület-Egység Ukrán Egyesület közös listáját.

Visszautasította az NVB a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója Egyesület listájának nyilvántartásba vételét, mert a szervezet nem gyűjtötte össze az előírt számú ajánlást.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Június 9-én egyszerre választják meg a nemzetiségi választópolgárok a települési, vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Hírdetés

Az országos nemzetiségi lista állításában kizárólag a 107, jelölőszervezetként jogerősen nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezetek vehettek részt.

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát az NVB a nemzetiségi választások kiírásakor határozta meg a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a listaállítás feltétele az is, hogy a nemzetiségi szervezet a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állítson. Két vagy több nemzetiségi szervezet közös egyéni jelöltek alapján – ugyanazon szervezetek részvételével – közös listát állíthatott.

Az országos nemzetiségi listákat kedden 16 óráig lehetett bejelenteni, a határidőig bejelentett listákról az NVB-nek négy napon belül kell döntenie.

Az NVB korábban már tizenegy országos nemzetiségi listát nyilvántartásba vett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »